18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialGraba mare pentru aprobarea turnurilor

Graba mare pentru aprobarea turnurilor

» Consilierii generali vor discuta luni mai multe PUZ-uri controversate a caror aprobare ar putea fi blocata de OUG nr. 27/2008.

» Ordonanta pune capat haosului urbanistic si a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de Administratie Publica a Camerei Deputatilor.

Edilii se grabesc sa propuna spre aprobare mai multe planuri urbanistice zonale (PUZ) cu derogari mari de la Planul Urbanistic General (PUG), lucru posibil doar pana la punerea in aplicare a OG nr. 27/2008. Ordonanta respectiva se afla in proces de aprobare la Camera Deputatilor si a trecut de avizul pozitiv al Comisiei de Administratie Publica. Scopul ordonantei este de a se pune capat haosului urbanistic si aprobarilor date pe banda rulanta, fara sa se tine cont de implicatiile pe termen lung. Zeci de cladiri mai inalte decat prevede PUG au primit unda verde numai in mandatul primarului Oprescu, care a promis ca va avea grija de dezvoltarea orasului, dar faptele ulterioare nu au dovedit ca isi tine promisiunea. Depasirea parametrilor urbanistici reglementati anterior a fost posibila din cauza legislatiei permisive, lucru care se poate schimba doar dupa punerea in aplicare a OG nr. 27.

PUZ-uri controversate
Pe ordinea de zi a sedintei de luni a Consiliului General al Municipiului Bucuresti se afla 13 proiecte de PUZ-uri, dintre care unele cel putin controversate. Este vorba despre cladirile care urmeaza sa fie construite pe Bd. Iancu de Hunedoara nr. 48, intr-o zona protejata, unde inaltimea maxima admisa este de 13 metri, iar CUT (coeficientul de utilizare a terenului) este de 2. In proiectul de PUZ, inaltimea cladirilor a ajuns la 70 de metri, iar CUT la 8, depasind de multe ori valorile maxime admise. Acest lucru nu va mai fi posibil dupa punerea in aplicare a OG nr. 27, care limiteaza la 20% derogarile de la PUZ propuse de dezvoltatorii imobiliari, iar CUT este de cel mult 4. Un alt PUZ controversat este cel de pe Bd. Poligrafiei nr. 49-51, la care CUT ajunge la 19,7, o valoare-record pentru Capitala, in timp ce inaltimea maxima ajunge la 120 de metri. In zona Aleea Teisani-Padurea Pustnicu nr. 214-216 urmeaza sa fie ridicate cladiri de sase etaje, in timp ce limita maxima reglementata anterior este de doua etaje. Acestea sunt doar cateva dintre PUZ-urile cu derogari de la PUG care au fost introduse pe ordinea de zi a sedintei de luni.

Ordonanta care face ordine
Pentru a deveni lege, OG nr. 27 trebuie sa mai treaca doar de votul plenului Camerei Deputatilor. Actul normativ a fost emis in urma a numeroase rapoarte ale expertilor romani si straini. "Ordonanta este un element  pozitiv pentru localitatile Romaniei, punand capat urbanizarii haotice si apropiindu-ne de o dezvoltare urbana controlata, de tip european", a declarat Mircea Ochinciuc, presedintele filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a...

Incendiu la Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad

Pompieri militari intervin, sâmbătă, la un incendiu izbucnit într-o hală de producţie a Întreprinderii de Rulmenţi Bârlad, afectat fiind acoperişul imobilului pe o suprafaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă