12.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialGordon Brown, desemnat oficial noul lider al Partidului Laburist britanic

Gordon Brown, desemnat oficial noul lider al Partidului Laburist britanic

Gordon Brown a fost desemnal oficial noul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, cu trei zile inaintea datei la care urmeaza sa-i succeada lui Tony Blair in functia de premier, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

In calitate de lider al partidului majoritar in Camera Deputatilor, Brown va deveni automat prim-ministru, dupa demisia lui Tony Blair, asteptata miercuri. El urmeaza sa remanieze Guvernul inca de joia viitoare.

Brown a fost singurul candidat pentru aceasta functie, in care il inlocuieste pe Tony Blair, care a condus partidul din iulie 1994. Acesta din urma l-a salutat vizibil emotionat, duminica, pe Brown, ca pe "noul lider al Partidului Laburist", exprimandu-si bucuria pentru faptul ca formatiunea a reusit sa realizeze "o tranzitie stabila si ordonata".

"Incoronarea" lui Brown, in varsta de 56 de ani, a fost anuntata la o conferinta extraordinara a partidului, desfasurata la Manchester.

"Cu umilinta si mandrie si cu un profund sentiment al datoriei accept acest privilegiu si marea responsabilitate de a conduce partidul nostru si de a schimba tara noastra", a declarat el. "Voi merita in fiecare zi si prin fiecare actiune a mea increderea pe care o aveti in mine", a adaugat el, multumindu-i lui Tony Blair pentru stilul in care a condus formatiunea in ultimii zece ani.

Viitorul premier i-a multumit si lui Neil Kinnock, care a condus partidul inaintea transformarii acestuia intr-o formatiune de centru-stanga de catre Brown si Blair. El a subliniat "necesitatea schimbarii" si s-a declarat hotarat sa concilieze "progresul economic cu justitia sociala".

In cadrul aceleiasi conferinte extraordinare a fost desemnat si numarul doi in ierarhia partidului, in persoana lui Harriet Harman, care a fost pana in prezent secretar de stat in Ministerul Justitiei. Aceasta adepta fidela a doctrinei New Labour, nascuta la Londra, este parlamentar din 1982. Ea a castigat la limita cel de-al cincilea tur al alegerilor interne, devansandu-l pe ministrul Educatiei, Alan Johnson, dupa eliminarea celorlalti patru candidati, Peter Hain (ministrul pentru Irlanda de Nord), Hilary Benn (ministrul pentru Dezvoltare internationala), Hazel Blears (ministru fara portofoliu) si Jon Cruddas (parlamentar).

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Medic de la ATI, rănit grav într-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost rănită în urma accidentului din localitatea Țicleni, care...

Medic de la ATI, rănit grav într-un accident rutier. Se afla pe marginea drumului

Virginia Armega medic în cadrul secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a fost rănită în urma accidentului din localitatea Țicleni, care...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă