2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialGorbaciov: Am evitat un al treilea razboi mondial, neintervenind prin forta impotriva...

Gorbaciov: Am evitat un al treilea razboi mondial, neintervenind prin forta impotriva schimbarilor din blocul estic

Ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, are versiunea sa personala asupra evenimentelor care au dus la caderea Zidului Berlinului si disparitia blocului comunist. Intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului francez Le Figaro, consultat de Agerpres, el isi spune parerea si despre Obama, Medvedev si Putin.

Raspunzand la intrebarea daca, atunci cand era la conducerea URSS, acum 20 de ani, a prevazut schimbarile ce urmau sa se produca sau ele au fost o surpriza, Gorbaciov a spus ca ar fi fost greu sa-l surprinda, pentru ca evenimentele au fost rezultatul unui proces. "Cand am ajuns la putere, una din conceptiile mele de baza era sa consider ca Europa este casa noastra comuna. Am propus de altfel, in cursul unei vizite in Franta, sa construim aceasta casa comuna. Si problema germana facea parte din aceasta viziune. Unificarea Germaniei a fost posibila pentru ca inainte s-au petrecut mari schimbari in URSS, in Europa Centrala si de Est, in relatiile cu tarile occidentale si mai ales cu Statele Unite, cu care eram atunci in raporturi proaste. Ansamblul acestor schimbari a facut posibila reunificarea", afirma Gorbaciov.

Continuand sa evoce momentele care au precedat marile schimbari din 1989, fostul presedinte al URSS afirma: "In timpul unei vizite pe care am facut-o in 1989 in Republica Democrata Germana, cu ocazia celei de-a 40-a aniversari a tarii, am asistat la marea demonstratie la care erau reprezentate cele 28 de regiuni ale tarii. Tinerii strigau lozinci care aratau ca tara era in efervescenta si care anuntau schimbarile… Premierul polonez, Mieczyslaw Rakowski, s-a apropiat de mine si m-a intrebat daca inteleg germana. Am raspuns: suficient ca sa-mi dau seama ce scrie pe pancarte si ce se striga. Mi-a spus: este sfarsitul. Am spus da."

Gorbaciov adauga ca, in acelasi an, 1989, in timpul unei vizite in Republica Federala Germana, dupa o convorbire cu Helmut Kohl, o ziarista l-a intrebat daca a vorbit si despre chestiunea germana. "Am raspuns ca da. Am declarat ca impartirea Germaniei era o mostenire a istoriei, a celui de-al doilea razboi mondial si ca istoria va decide ce va urma. Ziaristii m-au intrebat apoi cand va avea loc reunificarea tarii. Am raspuns ca aceasta va avea loc probabil in secolul al XXI-lea. Asta a fost pozitia mea cu cateva luni inainte de caderea Zidului". Au urmat apoi schimbarile din URSS, Europa Centrala si de Est, Revolutia de Catifea, noile relatii cu Statele Unite, dezarmarea. Toate acestea au dus la o spirala a evenimentelor, potrivit lui Gorbaciov.

Intrebat de publicatia franceza daca a fost tentat sa opreasca prin forta miscarile din tarile estice, ultimul presedinte sovietic a spus ca, la moartea predecesorului sau, Konstantin Cernenko, in 1985, cand s-au adunat la funeralii sefii statelor din Tratatul de la Varsovia, el le-a spus ca URSS isi va respecta obligatiile, dar ca fiecare raspunde de politica tarii sale. "Le-am promis in 1985 ca nu vom interveni – si n-am intervenit niciodata. Daca am fi facut-o, astazi n-as fi fost probabil aici, cu dvs.", a spus Gorbaciov.

Solicitat sa raspunda ce s-ar fi putut intampla in caz contrar, el a raspuns: "Am fi putut avea al treilea razboi mondial. Europa era plina atunci de arme nucleare. Existau aproape doua milioane de militari de-o parte si de alta a Cortinei de Fier. Imaginati-va ce s-ar fi putut intampla daca foloseam forta".

Vorbind despre viziunea sa asupra viitorului Uninii Sovietice, Gorbaciov a spus ca aceasta viziune l-a facut sa inceapa schimbari democratice, sa deschida tara, sa reformeze Uniunea si economia, sa redea cetatenilor libertatea de circulatie, sa introduca libertatea de expresie si religioasa. A crezut ca va putea mentine astfel Uniunea Sovietica, adauga el in interviu, continuand: "Adversarii perestroikai n-au putut sa impiedice legal reforma si au organizat o lovitura de stat in 1991. Am subestimat pericolul si n-am actionat ferm pentru a o impiedica. Credeam ca suntem pe calea cea buna. Pregatisem un program pentru relansarea situatiei economice a URSS, sustinut de toate republicile, chiar si de catre cele baltice. Doream sa organizam un Congres in noiembrie pentru reformarea partidului. Credeam ca oricine ar fi organizat o lovitura de stat in acele conditii era iresponsabil. Au facut-o, din pacate, si unii dintre autorii loviturii de stat erau din anturajul meu."

Referindu-se la actuala conducere a Rusiei, la tandemul Medvedev-Putin, Gorbaciov este de parere ca primul mandat al lui Vladimir Putin a fost mai degraba pozitiv, pentru ca a pus capat procesului de dezintegrare a Rusiei, a stabilizat situatia. Dar ultimul presedinte al URSS crede ca principala problema este ca nu s-a vazut un efort de modernizare, in contextul in care conditiile erau favorabile datorita cresterii pretului petrolului. El se intreaba cum au fost folosite milioanele de petrodolari, fiind de parere ca banii au fost risipiti fara a fi investiti in modernizarea tarii. "Pe de-o parte, au oprit incendiul, dar, pe de cealalta parte, au facut greseli", arata Gorbaciov. "Tara are nevoie de un nou sistem, de un nou model de dezvoltare. Pentru a-l construi, trebuie pus capat coruptiei. Ceea ce nu se intampla acum", a adaugat el.

Gorbaciov, castigatorul premiului Nobel pentru Pace in 1990, a spus ca l-a felicitat pe Barack Obama pentru acelasi premiu castigat in 2009, deoarece se simte apropiat de viziunea despre lume a presedintelui american. "Ii va trebui multa hotarare, autoritate internationala si talent de comunicare pentru a o pune in aplicare. Ii doresc sa reuseasca", a afirmat Gorbaciov.

Referindu-se in incheiere la activitatea sa in calitate de lider al Crucii Verzi, ONG de protectia mediului, fostul presedinte sovietic considera ca urmatoarea Conferinta internationala asupra mediului, de la Copenhaga, va fi o etapa majora pe calea cea buna. "Problemele mediului ne preseaza: trebuie sa evitam o catastrofa, sa scapam de dezastru. Nu trebuie sa lasam temperatura medie a planetei sa creasca cu mai mult de 2 grade Celsius, dar acest obiectiv va fi greu de atins. Statele trebuie sa ia acum masuri decisive", precizeaza in finalul interviului Gorbaciov.

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Avertizări meteo: Cod portocaliu de vânt puternic și Cod galben de viscol în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață o avertizare de Cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului. Avertizarea meteorologilor este valabilă până joi...
Ultima oră
Pe aceeași temă