22.4 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialGoogle X, laboratorul secret care proiectează viitorul

Google X, laboratorul secret care proiectează viitorul

Viitorul este proiectat într-un laborator top-secret aflat într-un loc ascuns, unde roboţii circulă liberi printre oameni.

Este un loc unde frigiderul ar putea fi conectat la internet şi ar putea comanda alimente atunci când este aproape gol. Farfuria ta ar putea fi conectată la reţelele sociale pentru ca toată lumea să ştie ce mănânci, iar robotul ar putea lucra la birou în locul tău, în timp ce tu leneveşti acasă în pijama. Acestea sunt doar unele dintre aspectele urmărite de către Google X, laboratorul clandestin unde Google a abordat o lista de 100 de proiecte care ar putea schimba viitorul, informează cotidianul The New York Times. Unii dintre specialişti lucrează în laboratorul Google X sau în oricare alt laborator pentru Google, iar alţii au fost angajaţi pentru proiecte specifice. Însă nimeni nu poate oferi detalii, deoarece există mulţi angajaţi ai laboratorului nu ştiu nici măcar unde se află acesta.

Ce spun oficialii Google?

Deşi multe dintre idei se află, încă, departe de a deveni realitate, doi cercetători au declarat că unul dintre produse va fi lansat până la sfârşitul acestui an. Un purtător de cuvânt al Google, Jill Hazelbaker, a refuzat să vorbească despre laborator, însă a declarat că investiţia în proiecte inedite a făcut mereu parte din ADN-ul Google. „În timp ce posibilităţile sunt incredibil de interesante, vă rog să reţineţi faptul că investiţiile în astfel de cercetări sunt mult mai mici decât cele necesare în afacerea noastră de bază”, a declarat Hazelbaker. Sergey Brin, co-fondatorul Google, este profund implicat în activităţile laboratorului. „Îmi petrec timpul încercând să dezvolt noi proiecte, care s-ar putea transforma în afaceri cheie, în viitor”, a declarat Brin, fără a face referiri la Google X.

Ce idei au cercetătorii?

Roboţii, care sunt o preocupare de bază pentru cercetătorii Google, ar putea colecta informaţiile pentru compania americană, înlocuind oamenii care fotografiază străzile pentru Google Maps. Roboţii creaţi în laborator ar putea fi destinaţi locuinţelor şi birourilor, unde ar putea executa sarcini banale sau i-ar putea ajuta pe oameni să lucreze de la distanţă. Un alt obiectiv Google este conectarea lucrurilor din casă sau din curte. De câte ori cineva foloseşte internetul, beneficiază de Google, prin urmare ar fi bine ca Google să conecteze nu doar computerele, ci şi obiectele şi accesoriile de acasă, au declarat oficialii companiei. De exemplu, un ibric pentru cafea s-ar putea încalzi în urma unor comenzi efectuate de la distanţă cu ajutorul unor aplicaţii.

De la software la roboticieni

Un inginer de la Google, familiar cu Google X, a declarat că laboratorul s-a dezvoltat într-un mod la fel de misterios precum CIA-ul, având două birouri: unul pentru logistică, în Mountain View, campusul companiei, iar altul pentru roboţi, aflat într-un loc secret. Laboratorul Google X este plin de roboticieni şi de ingineri în electricitate, angajaţi de la Microsoft, laboratoarele Nokia, Stanford, M.I.T., Carnegie Mellon şi Universitatea New York.

Proiecte concrete sau speculaţii?

Google X este terenul propice pentru marile pariuri. Unele dintre acestea s-ar putea transforma în eşecuri colosale, în timp ce altele ar putea deveni viitoarele afaceri de mare succes. Însă Larry Page, co-fondator Google alături de Sergey Brin, consideră că multe dintre zvonurile privind Google X sunt nişte speculaţii. „În fiecare clipă se pot desfăşura proiecte mici, însă noi administrăm banii acţionarilor cu multă atenţie”, a declarat el în luna iulie. „Compania noastră nu se va baza niciodată pe aceste proiecte”.

Cele mai citite

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Elenei Lasconi i-ar fi suficientă o noapte de președinte ca a lui Geoană, ca să vorbească mai mult ca Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu La cum a început să turuie primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, imediat după ce a fost aleasă online președinte al Uniunii...

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...
Ultima oră
Pe aceeași temă