Cele mai multe sisteme de operare moderne au acum versiuni pentru procesoarele de 64 de biți, mai nou și dezvoltătorii de aplicații s-au aliniat la acest trend. În schimb, nu putem spune același lucru și despre browsere web, care au rămas puțin în urmă la acest capitol, doar cei de la Firefox au scos niște versiuni neoficiale pe 64 de biți.
Cei de la Google, s-au conformat și au lansat o versiune beta a browserului Chrome de 64 de biți pentru sistemul de operare Windows, ce va fi într-o perioadă de testare, cu speranța de a lansa în cursul acestui an o versiune finală. Încă nu este clar când Google va lansa această versiune și pe sistemul de operare Mac.
De-a lungul timpului, ori de câte ori cineva a adus în discuție problema legată de trecerea browserelor pe versiuni de 64 de biți, dezvoltătorii au răspuns că această trecere nu ar fi adus un avantaj real în utilizarea lor. Totuși, Google, odată cu această lansare a răspuns la întrebările acestea prin inginerul Will Harris, care a explicat că această schimbare aduce o îmbunătățire a vitezei.
“Ca rezultat, viteza este mult îmbunătățită, în special în grafică și în coținutul multimedia, fapt ce ne face să vedem o îmbunătățire a performanței cu o medie de 25 %”, a explicat Harris.
De asemenea, cei de la Google susțin că testele au arătat că versiunea de 64 de biți a Chrome a fost mult mai stabilă decât cea de 32 de biți, în special, procesul de randare se blochează acum pe jumătate la fel de des ca înainte.
Această implementare a sistemului de 64 de biți pe Windows 8 aduce și un avantaj sistemului de securitate, deoarece aplicațiile de 64 de biți pot profita de un sistem integrat de protecție, cum ar fi Entropy ASLR – un sistem ce pune datele importante ale sistemului în părți aleatorii ale memoriei calculatorului, astfel atacatorii nu știu exact unde le pot găsi pentru a infecta sistemul.