3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Procurorul DIICOT Remus Jurj, URMĂRIT penal alături de Radu Pricop, ginerele...

EXCLUSIV. Procurorul DIICOT Remus Jurj, URMĂRIT penal alături de Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu și de Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Moldovei

UPDATE

 Procurorul DIICOT Remus JURJ este urmărit penal In dosarul in care  avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, are calitatea de suspect, iar Sergiu Lucinschi , fiul fostului președinte al Moldovei, Petru Lucinschi, este reținut alături de un polițist DIICOT, ultimii doi având calitatea de inculpați.

Procurorul Remus Jurj atrage competența Inaltei Curți de Casație și Justiție de a judeca cererea DNA de arestare preventivă. 

DNA a confirmat informația României Libere printr-un comunicat.Astfel, potrivit DNA, față de JURJ TUDORAN REMUS, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și față de PRICOP RADU, avocat în cadrul Baroului București, s-a început urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la șantaj.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 
În perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea suspecților Pricop Radu și Jurj Tudoran Remus, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă).
De asemenea, Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare, astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de „gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.
În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu valoarea sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.
În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoștea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Ce a făcut avocatul  Radu Pricop, soțul Ioanei Băsescu, și procurorul DIICOT Remus Jurj

Concret, suspectul Pricop Radu l-a sprijinit în activitatea infracțională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale ce face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către inculpatul Lucinschi Sergiu, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, sub imperiul constrângerilor repetate.

Suspectul Jurj Tudoran Remus, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care-l priveau pe același om de afaceri, printre care și cauza anterior menționată, în perioada ianuarie 2015-martie 2015, l-a sprijinit în mod constant, pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcție de cum decurgeau discuțiile pentru remiterea banilor.

Astfel, la data de 19 februarie 2015, suspectul Jurj Tudoran Remus a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale privind organul judiciar competent (în speță instanța de judecată), o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri (denunțător) părăsirea pentru 5 zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.
Ulterior, la 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într-una dintre cauze, suspectul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii.

Între probele procurorilor, pe lângă documente, se află și interceptări . spun sursele RL. În atenția DNA sunt și alte persoane urmărite penal.

UPDATE: Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, a venit, marți, la Direcția Națională Anticorupție, pentru audieri. Nu este vorba de retrocedări de terenuri, cum speculează presa, ci de alt dosar penal, au declarat pentru România Liberă surse bine informate din DNA.

Citește și: Presa din Moldova, despre Sergiu Lucinschi: A fost nevoie de 20 de ani ca să fie reținut

Astfel, Radu Pricop este audiat în calitate de suspect în dosarul de șantaj al fiului fostului președinte al Republicii Molodova, Sergiu Lucinschi, conform surselor Rl.

Lucinschi a fost reținut, luni seară, alături de un ofițer DIICOT, pentru șantaj și trafic de influență. Lucinschi ar fi cerut unui om de afaceri 4 milioane de euro în perioada decembrie 2014 și martie 2015, pentru a retrage o plângere penală formulată de DIICOT pentru mai multe infracțiuni.

Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Citește și: UPDATE. Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, REȚINUT de DNA. Acuzații: ȘANTAJ de 4.000.000 euro

––-

Radu Pricop este urmărit penal în dosarul „Moșia Brătienilor”, privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeș.

Citește și: Dosarul „Moșia Brătienilor”, în care este urmărit penal ginerele lui Băsescu, preluat de DNA

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în 11 aprilie 2014, a fost începută urmărirea penală într-un dosar privind restituirea unor proprietăţi, iar în 26 mai 2014 a fost dispusă urmărirea penală şi în cazul lui Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu, pentru fals și înșelăciune.

Alături de Radu Pricop, în acest dosar sunt vizate alte 11 persoane. De asemenea, în dosar este implicată şi Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, care este parte civilă.

Presa a relatat că dosarul vizează un teren de 90 de hectare din localitatea Ștefănești (Argeș), care a aparținut familiei Brătianu și care ar fi fost retrocedat ilegal.

Astfel, Radu Pricop a cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moștenire asupra terenului respectiv de la urmașii familiei Brătianu. După ce a câștigat mai multe procese în instanță cu statul român, Radu Pricop și partenerii săi au obținut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false.

Radu Pricop este soțul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu.

Cele mai citite

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...
Ultima oră
Pe aceeași temă