22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialGimnastica ritmica nici macar nu viseaza sa ajunga la Beijing

Gimnastica ritmica nici macar nu viseaza sa ajunga la Beijing

Singura disciplina olimpica de la noi care nici nu viseaza la ajunga la JO de la Beijing din 2008 este gimnastica ritmica. Fara nici o sportiva competitiva in intrecerile senioarelor, nu exista un lot care sa se pregateasca pentru importantele intreceri din China.
Gimnastica ritmica a avut o istorie mai zbuciumata, in cautarea propriului sistem de organizare. In 1990, la initiativa unui grup de antrenoare, gimnastica ritmica a devenit federatie independenta pana in 1997, cand a revenit sub tutela Federatiei Romane de Gimnastica. Din 2003, "Ritmica" a redevenit federatie de sinestatatoare pe plan national, la initiativa Irinei Deleanu, actuala presedinta a forului de specialitate. Despre cum stau lucrurile in gimnastica ritmica autohtona, cu un an inainte de startul JO de anul viitor, am stat de vorba cu Irina Deleanu, presedintele forului nostru de profil.

» De ce nu poate nici macar spera gimnastica ritmica sa ajunga la Beijing?
— Din simplul motiv ca, la ora actuala, in Romania nu exista decat junioare competitive, iar federatia internationala de specialitate a interzis participarea sportivelor care n-au implinit 16 ani in competitiile senioarelor, inclusiv la Jocurile Olimpice. De sapte ani insa crestem sportive pentru Olimpiada de la Londra. Acum ele au doar 13-14 ani, dar in 2012 vor avea varsta optima, de 18-19 ani.
» Cum se explica aceasta saracie, intre ghilimele spus, la o disciplina altadata foarte bine reprezentata?
— In ultimii ani, imaginea gimnasticii ritmice romanesti a fost extrem de afectata, senioarele ocupand locuri din ce in ce mai slabe. In aceste conditii, in momentul in care am fost aleasa in functia de presedinte al federatiei noastre am impus o politica noua. Decat sa facem doar act de prezenta la competitiile de anvergura si sa fim ciuca bataii, mai bine lipsa. Am preferat sa desfiintam loturile nationale de senioare si sa infiintam cateva nuclee puternice cu junioare de perspectiva. Partea proasta este insa ca baza de selectie este din ce in ce mai redusa. In primul rand, tot mai putini copii se inhama sa faca sport de performanta, in general. A scazut dramatic numarul copiilor dispusi sa faca sacrificii si sa respecte rigorile disciplinare pe care le impune performanta. In plus fata de aceste aspecte, la "ritmica" este nevoie de copii cu calitati fizice native deosebite. Noi nu putem selectiona decat fete suple, mobile, gratioase, pentru ca altfel nu au posibilitatea sa faca performanta la gimnastica ritmica.

» Cate sportive sunt in lotul olimpic pentru Londra?
— Contam pe trei fete foarte talentate: Irina Lalciu, Cristina Lautaru si Alexandra Piscupescu. La prima vedere lotul poate parea foarte mic, dar nu are rost sa ne complicam cu mai multe sportive atata vreme cat echipa poate avea doua sau trei componente. Toate sunt din Bucuresti, pentru ca trebuie sa avem grija sa continue in paralel si scoala, si sportul. Mai exista un lot de ansambu la Baia Mare, dar acesta nu poate spera la o participare olimpica nici macar in 2012, pentru ca la ansamblu se califica doar primele opt din lume.
» Puteti face o comparatie intre nivelul de pregatire al fetelor din echipa nationala de junioare cu cel al senioarelor la nivel european si mondial?
— Este dificil de realizat o astfel de comparatie atata vreme cat nu concureaza niciodata alaturi de senioare. Pot spune insa ca la Campioantele Europene de junioare, la care au participat 33 de tari, fetele noastre s-au clasat pe locul 4 la echipe, iar la individual au fost prezente la trei finale din patru. De asemenea, la recent incheiatul Festival olimpic al tinerilor europeni, echipa a cucerit medalia de bronz, iar in finalele pe aparate Irina Lalciu a ocupat de patru ori pozitia a patra. Primul an de seniorat pentru fetele noastre va fi 2009 si abia atunci vom putea vedea nivelul nostru la senioare.

» Credeti ca, daca Beijingul este inchis pentru gimnastica ritmica romaneasca, Londra va fi mai primitoare?
— Noi pentru asta ne pregatim de atatia ani. Fetele nu viseaza decat sa ajunga la Jocurile Olimpice. Daca ne vom mentine si la senioare in primele zece locuri, cum suntem acum la junioare, cu siguranta ca ne vom califica la Olimpiada de la Londra. Sistemul de calificare va fi acelasi ca la Beijing: la Campionatele Mondiale din anul care precede Jocurile Olimpice obtin biletele olimpice gimnastele care se claseaza in primele 20 de locuri.
» Succes!

Performante
» O singura medalie olimpica
Doina Stoiculescu a cucerit argintul in 1984 la JO de la Los Angeles, prima si singura medalie olimpica pentru Romania la gimnastica ritmica. Performanta a fost privita insa ca un esec, intrucat specialistii au considerat ca arbitrajul a defavorizat-o intentionat pe romanca pentru a nu i se atribui titlul olimpic. Irina Deleanu s-a clasat pe locul 6 la JO de la Barcelona in 1992. Ultima prezenta a gimnasticii romanesti la Jocurile Olimpice a fost consemnata in 1996, la Atlanta, unde Alina Stoica s-a clasat pe locul 15.

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...
Ultima oră
Pe aceeași temă