21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialGerul pune în pericol alimentarea cu gaze. Ce ne aşteaptă în zilele...

Gerul pune în pericol alimentarea cu gaze. Ce ne aşteaptă în zilele următoare

Viscolul urmat de ger i-a lăsat pe zeci de mii de oameni fără căldură în case, mai multe porţiuni de drumuri naţionale au fost închise, iar şcolarii din clasele îngheţate au fost trimişi acasă.

Meteorologii au anunţat că vom avea probleme cu gerul până vineri, iar temperaturile vor coborî până la minus 27 de grade Celsius în mai multe zone din ţară: Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea, unde se menţine codul portocaliu. În Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei vântul va avea viteze ce vor atinge la rafală 40 – 50 km./oră, accentuând senzaţia de frig.

Probleme cu apa şi căldura

Aproape 60.000 de persoane au rămas fără căldură azi, în Râmnicu Vâlcea, după ce mai multe ţevi s-au fisurat. Probleme au fost şi în Capitală, unde mai mulţi cetăţeni au sesizat ieri că au rămas fără gaze, însă furnizorul local a precizat că nu a înregistrat probleme deosebite.

Şi la Galaţi au fost probleme, după ce jumătate din populaţia oraşului a rămas fără apă, începând din noaptea de duminică spre luni, după ce pompele cu care se captează apa din Dunăre au fost acoperite de gheaţă. Reprezentaţii ArcelorMittal Galaţi, societatea care exploatează pompele, au anunţat că au intervenit de luni dimineaţă cu un remorcher şi o barjă astfel încât să nu se mai poată forma gheaţa.

Recorduri la consumul de gaze

Consumul de gaze a atins un record istoric zilele acestea, situaţie care a dus la majorarea importurilor de gaze, dar deocamdată nu se impune declanşarea situaţiei de urgenţă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie.

“Pentru Bucureşti, la fel ca pentru întreg sistemul naţional, este un consum istoric de gaze. Orice am face, nu putem extrage mai mult din depozite, iar tot consumul suplimentar de gaze din aceste zile a fost asigurat din importuri. Nu este cazul pentru declanşarea situaţiei de urgenţă. În următoarele zile vom vedea”, a afirmat Stafie.

Consumul de gaze a crescut cu 20% în ultimele zile, de la o valoare medie de 57 de milioane metri cubi de gaz pe zi la 70 de milioane metri cubi pe zi.

Stafie a adăugat că importurile de gaz au crescut de la zi la zi, ajungând azi la 17,5 milioane metri cubi, iar pentru miercuri este estimată o valoare de 20 milioane metri cubi de gaz importat. Dacă va fi cazul, ar putea fi redusă cantitate de gaz livrată agenţilor economici pentru a asigura populaţiei necesarul. Până acum, Stafie a afirmat că au fost doar întreruperi accidentale ale furnizării gazelor.

Opt decese

De la mijlocul săptămânii trecute, de când a început viscolul şi apoi gerul, opt persoane şi-au pierdut viaţa din cauza hipotermiei severe, iar alte 275 care nu aveau adăpost au fost transportate de ambulanţe şi SMURD la unităţi sanitare şi în centre sociale.

Specialiştii Ministerului Sănătăţii au recomandat populaţiei şi mai ales vârstnicilor, cu probleme cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în spaţii deschise, expunerea la frig şi consumul de băuturi alcoolice.

Drumuri blocate

Circulaţia a fost blocată ieri pe nouă tronsoane de drumuri naţionale din cauza depunerilor de zăpadă: DN22 Râmnicu Sărat – Brăila (judeţul Buzău); DN22A Cataloi – Nalbant (judeţul Tulcea); DN2L Tişiţa – Panciu (judeţul Vrancea); DN23A Milcovul – Ciorăşti (judeţul Vrancea); DN22F Izvoarele – Nalbant (judeţul Tulcea); DN23B Măicăneşti – Ciorăşti (judeţul Vrancea);
DN2M Focşani – Odobeşti (judeţul Vrancea); DN23 Focşani -Măicăneşti, (judeţul Vrancea) şi DN2N Dumbrăveni – Bogza (judeţul Vrancea).

Porturile de la Marea Neagră au fost închise ieri din cauza vântului puternic, care suflă cu viteze de peste 70 de km./oră. Autorităţilor portuare au precizat că manevrele de încărcare şi descărcare a navelor în porturile Midia, Constanţa Nord, Constanţa Sud – maritim şi fluvial şi Mangalia au fost suspendate luni seară.  Din acelaşi motiv a fost oprit şi tranzitul de barje prin ecluza de la Agigea a Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Nici circulaţia pe drumurile deszăpezite nu a fost lipsită de incidente. Ieri, zece autovehicule au fost implicate într-un accident în lanţ pe Autostrada Soarelui, pe sensul dinspre Cernavodă către Bucureşti, din cauza zăpezii de pe carosabil, fără să fie înregistrate victime.


Şcoli şi mine închise

Cursurile au fost suspendate în 26 de unităţi de învăţământ din judeţele Vrancea, Botoşani, Vaslui şi Iaşi, din cauza gerului. Cel mai afectat a fost judeţul Vrancea, unde sunt înzăpezite mai multe drumuri, iar cursurile au fost suspendate în 18 şcoli.

În alte unităţi, durata cursurilor a fost redusă pentru ca elevii să nu sufere din cauza temparturilor scăzute. Şi minerii au de suferit din cauza frigului, cei din Rovinari anunţând că nu vor lucra timp de patru zile, începând de azi, din cauza gerului care ar putea provoca avarii sau accidente tehnice instalaţiilor unităţii.

Cele mai citite

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă