1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialGerul lovește din nou la Turnu Severin. Salvarea orașului stă în mâna...

Gerul lovește din nou la Turnu Severin. Salvarea orașului stă în mâna unei firme cu capital social de 460 de lei

Municipiul Drobeta Turnu Severin se confruntă cu spectrul frigului și în iarna dintre 2016 și 2017, după ce, prin intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, s-a închis şi termocentrala Halânga.

RAAN s-a închis în anul 2013. Marea problemă a orașului, termoficarea, este tot nerezolvată, deși încă din toamna anului 2015, Primăria a concesionat firmei Alfa Ground Solution un contract pentru punerea în funcțiune a unei capacități de producere a energiei termice.

Acesta urma să furnizeze căldură în sistemul centralizat de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Potrivit anunţului postat pe SEAP, valoarea contractului a fost de 13.781.285 de euro.

În paralel, la nivelul primăriei Drobeta Turnu Severin s-a înfiinţat SPAET, Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică,  unde au fost încadrați și unii dintre apropiații fostului primar Constantin Gherghe – deși, la momentul când el se afla în funcție, aceleași persoane aveau alte priorităţi.

Abia în anul 2015, Primăria a lansat  un studiu privind identificarea unei surse noi de energie termică. Aprobarea studiului a produs scandal în Consiliul Local.

Surse din cadrul acestuia au explicat, pentru România Liberă, că există suspiciunea că promotorii proiectului de la Severin s-au inspirat din soluţiile păguboase adoptate în municipiul Braşov, unde termoficarea aproape că s-a desfiinţat, urmare a preţurilor mari, iar afacerea a intrat ulterior în atenția DNA.

Atribuirea contractului către firma Alfa Groud a ridicat unele semne de întrebare., pornind chiar de la bonitatea acestui agent economic. Datele de la Registrul Comerţului arătând că, la acel moment, Alfa Ground avea un capital social de numai 200 de lei, iar angajați nu avea deloc.

Patronii firmei erau la rândul lor suspectați că ar fi prieteni cu controversatul om de afaceri Nelu Iordache.

În luna ianuarie, reprezentanţii firmei Alfa Ground au venit în Drobeta-Turnu Severin și au preluat un teren de peste 25.000 metri pătraţi, cam cât un cartier rezidenţial,  pe care au promis că vor construi termocentrala.

Dintre persoanele implicate în firmă s-au remarcat însă Veronica Bulf, fost director la compania Romstrade, cercetată de procurorii DNA, precum și Gheorghe Dabela, fost director al RADET, condamnat definitiv pentru luare de mită.

Pe parcursul anului 2016, în câteva rânduri, responsabilii locali asigurau populația că poate să stea liniștită, întrucât pe șantier se lucrează.

Termenele asumate de Alfa Ground au trecut, dar termocentrala nu s-a realizat, iar iarna dintre 2016 și 2017 începe deja să-și arate colții.

Primăria municipiului Turnu Severin nu a răspuns nimic la întrebările transmise de România Liberă. În lipsa acestor răspunsuri oficiale, putem da credit unor surse neoficiale, care spun că fostul primar Constantin Gherghe a acceptat modificarea termenilor în care a fost formulată oferta financiară inițială, schimbarea fiind evident în favoarea firmei Alfa Ground.

În şedinţa extraordinară din data de 12 mai 2016, la iniţiativa primarului de atunci, Constantin Gherghe, Consiliul Local a aprobat o hotărâre privind aprobarea unei lucrări impuse de mediu, respectiv înălţarea coşului. Sub acest pretext, valoarea contractului a fost crescută cu circa 8 milioane lei. De asemenea, s-a aprobat includerea în bugetul anual al primăriei a obligaţiilor financiare ale SPAET către Alfa Ground. Cu alte cuvinte, Primăria îşi asumă nişte obligaţii financiare către o firmă privată, deşi acestea nu erau prevăzute în contractul iniţial.

Proiectul de hotărâre a fost votat şi de fostul consilier local Marius Screciu, care ulterior a ajuns primar.

Mult mai recent a apărut însă și o veste bună. Potrivit ultimelor extrase de la Registrul Comerţului, Alfa Ground şi-a majorat capitalul social până la impresionanta sumă de 460 de lei.

Lipsa de reacţie a unor responsabili locali poate avea o explicație. Se pare că fostul primar Constantin Gherghe şi actualul primar Marius Screciu, precum și subprefectul Andrei Stănişoară locuiesc în vile care sunt racordate la gaze, iar de alții nu-i interesează.

Dacă totuși există dorința de a rezolva problema, ar exista câteva soluții.

Pot fi obținuți bani fie direct de la Guvern, fie din fonduri europene. Prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, se pot accesa fonduri nerambursabile pentru modernizarea infrastructurii de termoficare (axa referitoare la Creşterea eficienţei energetice), însă procesul este de durată – cel puţin 2 ani.

Așadar, în cea mai optimistă variantă, locuitorii din Severin se vor încălzi, poate, pe la sfârșitul anului  2018.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Răzvan Lucescu scapă ieftin! I-a fost redusă suspendarea

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK Salonic, a primit inițial o suspendare de 4 luni după ce a avut o altercație cu trei suporteri ai...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă