17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialGermania unita i-a speriat pe englezi si francezi

Germania unita i-a speriat pe englezi si francezi

» Fostul presedinte al Frantei FranIois Mitterrand si fostul premier britanic Margaret Thatcher s-au temut ca reunificarea Germaniei va trezi ambitiile germanilor "rai" care au dominat Europa.

Germania reunificata ar putea castiga "mai multa influenta decat a avut Hitler", iar Europa va trebui sa suporte consecintele, a avertizat-o Mitterrand pe Margaret Thatcher la doar cateva saptamani dupa caderea Zidului Berlinului.
Documente declasificate, publicate astazi de Foreign Office, dezvaluie temerile presedintelui francez si ale premierului britanic din acea perioada cu privire la reunificarea Germaniei. Din cele 500 de documente reiese si dezacordul pe aceasta tema dintre Margaret Thatcher si Foreign Office, ai carui diplomati au sfarsit prin a ignora remarcele premierului.

Avertismentul lui Mitterrand privind influenta pe care ar castiga-o Germania si ambitiile germanilor "rai" a fost facut in timpul unui pranz privat cu Margaret Thatcher, la Palatul Elysée, in data de 20 ianuarie 1990, pranz despre care consilierul pentru politica externa al premierului britanic a scris o nota pastrata in arhiva Foreign Office. Un alt document se refera la reactia de oroare a "Doamnei de Fier" la informatia ca membrii Bundestagului ar fi cantat "Deutschland uber alles" pentru a sarbatori caderea Zidului Berlinului, informatie care s-a dovedit pana la urma neadevarata.  De asemenea, Margaret Thatcher a calificat drept "alarmant" faptul ca ambasadorul britanic in Germania de Vest, Sir Christopher Mallaby, ar fi salutat perspectiva unei Germanii unite.

Publicarea unor documente atat de sensibile dupa 20 de ani, desi in Marea Britanie documentele sunt declasificate dupa 30 de ani, ar putea provoca frictiuni in relatiile cu Franta si Germania, avertiza ieri "Financial Times". Intentia Ministerului de Externe de la Londra a fost insa de a arata ca oficialii britanici au sprijinit dintr-un stadiu extrem de timpuriu reunificarea Germaniei, in pofida reticentelor si temerilor lui Margaret Thatcher. Potrivit documentelor, unii diplomati din Foreign Office au inceput sa ia in considerare posibilitatea reunificarii Germaniei inca din ianuarie 1989.

Cele mai citite

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...

Furia vocilor franceze zguduie Palatul Elysee. Mii de protestatari contestă numirea noului premier

Organizatorii au declarat că, sâmbătă, aproximativ 300.000 de persoane au manifestat pașnic în toată Franța Partidele de stânga îl acuză pe Macron că ignoră rezultatele...

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă