Fie că vorbim de oameni de știință precum Albert Einstein sau Max Planck, de monștri sacri ai muzicii clasice precum Beethoven, Bach, Mozart, Brahms, Wagner sau Strauss, de scritorii Goethe sau frații Grimm, Germania a lăsat lumii o moștenire impresionantă care și astăzi face deliciul milioanelor de turiști.
Germania nu este doar o bijuterie a culturii, ci este și o adevărată nestemată geografică. Având la dispoziție toate formele de relief, de la Alpii Bavarezi în sud, cu ale lor pajiști alpine verzi pe care pasc alene animale domestice, și până la văile marilor râuri care se strecoară printre livezi și păduri de poveste, Germania este o încântare totală pentru orice călător. Este un loc în care tradiția și istoria milenară prezente prin intermediul arhitecturii și faimoaselor castele romantice, precum Neuschwanstein din Bavaria, întâlnesc cosmopolitanismul secolului XXI din marile orașe, într-un melanj aproape perfect.
Toamna și în sezonul rece, poate cele mai potrivite locuri pentru călătorii le reprezintă marile orașe, acolo unde vă puteți rătăci pe străduțe încărcate de istorie și cultură, puteți face excursii rapide în afara acestora sau savura o bere germană în miile de berării nemțești.
Berlin, un oraș cosmpolit și plin de viață
Unul dintre cele mai pline de viață și fascinante orașe din lume este capitala Germaniei, Berlin. La 20 de ani după Căderea Zidului, este deopotrivă un loc al strălucirii moderne și al întunecate istorii care încă apasă pe aceste locuri. Când vine vorba de modă, artă, muzică sau design, capitala Germaniei dă tonul, precum o făcea New York-ul în anii ’80. Ceea ce îi atrage pe oameni atât de mult la Berlin este mediul foarte tolerant, deschis și tânăr, unde creativitatea și experimentarea sunt cuvintele la ordinea zilei. Cu toate acestea istoria este încă foarte vie într-un oraș aflat de-a lungul timpului în bătaia puștii. Faimoasele Reichstag, poarta Brandenburg sau Muzeul Checkpoint Charlie și ceea ce a mai rămas din Zidul Berlinului sunt dovada faptului că nu poți scăpa de istorie în acest oraș și că noul se îmbină cu vechiul la orice pas. În ciuda ritmului pe repede înainte, Berlinul nu este un oraș haotic sau nesigur, traficul este lejer, transportul public este de invidiat, iar prețurile din magazine sau restaurante sunt acceptabile.
Dacă aveți drum pe la Berlin în curând, iată ce puteți face acolo:
• Fiți la înălțime în turnul de televiziune. Bucurați-vă de o panoramă la 360 de grade a Berlinului din turnul Fernsehturm, cea mai înaltă structură din oraș.
• Vizitați Reichstag-ul, fosta clădire a Parlamentului german, unul dintre obiectivele turistice emblematice ale capitalei.
• Faceți o incursiune în istorie la Muzeul Checkpoint Charlie, un adevărat simbol al Războiului Rece.
• Lăsați-vă cuceriți de arta contemporană la Hamburger Banhhof. Admirați o colecție impresionantă de artă contemporană în această stație de tren din secolul XIX , reamenajată
• Mergeți la show-ul de cabaret de la Bar Jeder Vernuft. Retrăiți strălucitoarea atmosfe–ra a anilor ’20 în acest loc art-nouveau care găzduiește permanent show-uri de cabaret.
10 lucruri despre germani
• Există peste 300 de varietăți de pâine în Germania.
• În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un submarin german s-a scufundat din cauza unei toalete stricate.
• Germanii răspund la telefon folosind prenumele lor, în loc de Alo!
• Germania are cele mai multe fan-cluburi de fotbal din lume.
• 70% din autostrăzile germane nu au limită de viteză
• Germanii sunt pe locul doi la consumul de bere din lume, după cehi.
• Catedrala din orașul Ulm este cea mai înaltă biserică din lume, cu 161.53 metri.
• În 2005, Germania producea 35% din energia eoliană a lumii
• Germanii sunt printre cei mai mari fani ai reciclării, cu peste 48% din deșeuri recilate. Ei sunt depășiți doar de austrieci și elvețieni.
• În Germania sunt peste 5.700 de muzee, cam cât muzeele Italiei și Marii Britanii la un loc.