16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialGerhard Schröder: Europa trebuie să se trezească

Gerhard Schröder: Europa trebuie să se trezească

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder, a spus, într-un interviu pentru cotidianul german Spiegeleuro nu este în pericol de moarte, dar ceea ce îi lipseşte este „un concept politic”. Fostul cancelar explică în continuare că „criza cu care ne confruntăm acum evidenţiază faptul că nu poţi avea o monedă unică fără o politică fiscală, economică şi socială comună”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile pe care i le aduce un alt fost cancelar, Helmut Kohl, care spunea că de vină pentru actuala criză este decizia prea rapidă a lui Schröder de a primi Grecia în zona euro, fostul cancelar se apără argumentând că, la acea vreme, Comisia Europeană a simţit că „au fost întrunite toate condiţiile”, la fel şi grupurile relevante din Parlamentul European.

În faţa dificultăţilor pe care le întâmpină Guvernul de la Atena pentru a repune pe picioare economia elenă şi a zvonurilor potrivit cărora Grecia ar putea fi exclusă din zona euro, Angela Merkel a reiterat recent faptul că această opţiune este exclusă din start, potrivit EuObserver.com.

Fostul cancelar Schröder i-a luat apărarea Angelei Merkel care a fost acuzată că ezită prea mult şi că acţionează contradictoriu spunând că „este o diferenţă între a fi liderul unei Uniuni în şase sau zece ţări şi a fi liderul uneia de 27. Atunci când vine vorba despre economiile lor, cele 27 de state sunt mult mai diverse decât era cazul înainte”.

Din cauza slăbiciunii Tratatului de la Maastricht şi a Pactului de Stabilitate şi Creştere cauzată de lipsa controlului politic, lipsă pe care Angela Merkel împreună cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, încearcă să o corecteze, statele vor fi nevoite să mai cedeze din suveranitate, mai spune fostul cancelar Schröder.

În acelaşi sens, şi preşedintele României, Traian Băsescu, spunea, în luna august, la Şcoala de vară a tinerilor români din diaspora care a avut loc la Sulina, că „numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. (…) Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi”. În opinia celor doi, care nu sunt singurii care împărtăşesc această idee, cedarea suveranităţii s-ar traduce prin crearea Statelor Unite ale Europei.

Gerhard Schröder mai susţine că, tratatul de la Lisabona, care a fost rezultatul unui compromis, trebuie revizuit fiindcă „tratatele sunt relevante în anumite situaţii istorice. Şi când acestea se schimbă, tratatele trebuie modificate”.

„Scopul nostru iniţial era de a crea o uniune politică cu o constituţie europeană, idee care a fost respinsă la referendumuri (n.r. în Franţa şi în Olanda). (…) Criza ne oferă posibilitatea de a crea o adevărată uniune politică în Europa„, spune Schröder.

Fostul cancelar german agreează ideea unei Europe care să funcţioneze cu două viteze, în sensul în care „decizia legată de o configurare concretă a unui guvern economic trebuie făcută de către membrii zonei euro şi nu de către Consiliu (n.r. cea mai puternică instituţie a UE care este formată din şefii de stat şi de guverne ai ţărilor membre)”, iar polonezii, britanicii şi alţii „vor înţelege acest lucru. Ei vor avea ceva de spus în momentul în care vor deveni membri ai zonei euro„.

În cazul în care unele state nu vor accepta acest lucru, Schröder susţine că „Europa şi ţările sale vor deveni irelevante între Asia, aflată sub dominaţia Chinei, şi, pe de altă parte, a unei Americi revigorate, în care eu cred”.

„Europa pe care mi-o imaginez eu este una mai integrată, completată de aderarea Turciei, pe de-o parte, şi o asociere cu Rusia, pe de alta. Aceasta este o şansă unică de a face ca această Europă să funcţioneze la un nivel competitiv cu Asia şi Statele Unite. Altfel, nu văd nici cea mai mică şansă pentru ca ţările europene să-şi menţină importanţa. Europa trebuie să se trezească„.

Cele mai citite

Autoturism lovit de un tramvai în Capitală. Șoferul a murit

Bărbatul a rămas încarcerat în mașină mai bine de 30 de minute Accidentul s-a petrecut pe Șoseaua Progresul. Circulaţia tramvaielor pe liniile 1, 10, 11,...

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă