Aşa cum îi spune şi denumirea din popor, luna ianuarie ne pune la încercare cu temperaturi siberiene în multe localităţi din ţară. Meteorologii spun că vremea geroasă se va menţine şi săptămâna viitoare, până pe 25 ianuarie. Miercuri, cea mai scăzută temperatură din România s-a înregistrat la Întorsura Buzăului, unde au fost – 29 de grade Celsius.
Medicii spun că trebuie să avem grijă să folosim îmbrăcăminte adecvată şi să ne hrănim corespunzător pentru a depăşi sănătoşi această perioadă geroasă, când există riscul major al hipotermiei şi al degerăturilor, dar şi al agravării unor afecţiuni deja existente.
Atenţie la îmbrăcăminte
Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dr Alis Grasu, a declarat, pentru România Liberă, că “persoanele cu afecţiuni cronice cardiovasculare, respiratorii, osteoarticulare şi reumatismale să evite deplasările în această perioadă, iar dacă ies din casă să nu stea vreme îndelungată în gerul de afară”. Medicul ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte adecvată, călduroasă, din fibre naturale, bumbac sau lână. De asemenea, în timpul deplasărilor trebuie să ne protejăm extremităţile folosind căciuli, fulare şi mănuşi, iar în picioare ciorapi călduroşi din bumbac sau lână, dar şi încălţăminte impermeabilă, cu talpă antiderapantă. În plus, “îmbrăcămintea să nu fie foarte strânsă pe corp şi ultima haină pe care o punem să fie impermeabilă, să împiedice pătrunderea vântului şi a zăpezii, astfel încât să protejeze foarte bine corpul”.
Ce alimente sunt recomandate pe timp de ger
În ce priveşre alimentaţia în zilele geroase, dr Alis Grasu recomandă un consum sporit de carbohidraţi cu absorţie lentă: linte, fasole uscată, mazăre, orez integral. “Se vor consuma multe salate, varză, roşii, dar şi multe citrice sub formă de sucuri naturale şi citronadele cu lămâie îndulcite cu miere de albine. O atenţionare specială se referă la consumul de lichide, care nu trebuie redus, ci crescut, chiar dacă nu există senzaţie de sete, folosind inclusiv ceaiuri calde sau supe. În această perioadă este nevoie de un surplus de vitamine, care vor fi luate din fructe şi legume, în special cele cu frunze verzi (o menţiune specială fiind spanacul, care este foarte bun în această perioadă, pentru că stimulează imunitatea şi aduce un surplus de vitamine şi acid folic, şi dovleacul copt, care aduce vitaminele C şi K şi acid folic). Cartoful roşu este şi el indicat în zilele geroase, având proprietăţi antioxidante. Dr Gasu atrage atenţia asupra nevoii de proteine şi lipide a organismului, în încercarea de adaptare la stresul termic, “grăsimile vor fi consumate sub forme de preparate de calitate, evitându-se carnea grasă de porc, iar în schimb se va consuma carne de raţă, de gâscă, de iepure, de mile sau peşte, în special somon”.
Pericole grave pentru sănătate provocate de ger
Persoanele cu probleme cardiovasculare, inclusiv cardiopatie ischemică şi cele cu hipertensiune arterială, trebuie să evite expunerea la frig. Şi asta în condiţiile în care o scădere bruscă a temperaturilor poate provoca creşterea numărului de infarcte şi atacuri cerebrale, frigul având tendinţa să ducă la formarea de cheaguri şi la blocarea arterelor. Potrivit unui studiu realizat de cercetători germani de la Spitalul Universităţii Jena (Turingia), frigul exterior ar provoca creşterea cu până la 30% a riscului de accident vascular cerebral (AVC). Rezultatele cercetării, publicate în Journal européen d'Epidémiologie, arată clar că şi o scădere modestă a temperaturii cu trei grade Celsius determină creşterea semnificativă a spitalizărilor pentru afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii spun că la pacienţii cu colesterolul mărit, fumătorii, cei cu obezitate şi un stil de viaţă sedentar riscurile cresc până la 30%.
În ultimele 24 de ore, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a înregistrat un număr de 1.243 de solicitări, dintre acestea 638 reprezentând urgente de cod rosu si galben şi 104 de urgenţe în loc public". Managerul SABIF, dr Alis Grasu a spus că în 56 de cazuri au fost suspiciuni de fracturi, luxatii, entorse, iar 33 de oameni ai străzii au fost transportați la adăposturile primăriilor.