20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialGeorgia acuză Rusia de atentate teroriste

Georgia acuză Rusia de atentate teroriste

Oficialii Ministerului georgian de Externe au acuzat ieri Rusia de “organizarea acţiunilor teroriste” pe teritoriul Georgiei. Acuzaţiile au fost aduse în cadrul celei de-a 16-a consultări de la Geneva. Iar preşedintele Mihail Saakaşvili a acuzat deschis serviciile secrete ruseşti de terorism. El a afirmat că are “dovezi incontestabile că o unitate specială rusească de pe teritoriul Abhaziei şi Osetiei de Sud, pregăteşte atentate în Georgia.”, într-un interviu acordat The New Times.

 

S-au discutat probleme de securitate şi stabilitate, precum şi o întoarcere demnă şi în condiţii de siguranţă a persoanelor strămutate în regiunea Abhazia şi Ţhinvali (Osetia de Sud) la ultima întâlnire de la Geneva. O atenţie deosebită a fost acordată atacurilor teroriste care au fost zădărnicite în Georgia.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Georgia, recent, au fost depistate şi prevenite mai multe tentative teroriste. Pe baza mărturiilor suspecţilor, autorităţile georgiene au acuzat serviciile secrete ruseşti de comandarea acestor atentate. Partea rusă a numit această informaţie “un exerciţiu de propagandă”, dar a convenit să investigheze un “material serios înaintat spre analiză” dacă autorităţile georgiene îl vor furniza.

Într-o declaraţie a Ministerului georgian de Externe se specifică faptul că “Georgia nu are de gând să discute cu Rusia probleme umanitare sau legate de securitate nici la Geneva, nici în orice alt loc, atâta timp cât Rusia continuă să planifice şi să execute atacuri teroriste pe teritoriul Georgiei”.

Consultările la Geneva au loc începând din octombrie 2008, pe baza unui acord atins în luna august a aceluiaşi an, după evenimentele din Osetia de Sud. La reuniunile de la Geneva în mod egal participă delegaţii din Abhazia, Georgia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Osetia de Sud, precum şi reprezentanţi ai UE, ONU şi OSCE.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă