1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialFost consilier al lui Iohannis, sub control judiciar, într-un nou dosar. Denunțătorul...

Fost consilier al lui Iohannis, sub control judiciar, într-un nou dosar. Denunțătorul este fostul șef al CJ Buzău

UPDATE: Fostul consilier al președintelui Klaus Iohannis, George Scutaru, este urmărit penal, fiind pus sub control judiciar, într-un dosar nou pentru spălare de bani și complicitate la luare de mită.

George Scutaru a fost denunțat de fostul șef al CJ Buzău Cristinel Bîgiu.

Anchetatorii susțin că în anul 2008, o persoană ce deținea o funcție de conducere în administrația locală a primi de la o altă persoană mită în valoare de aproximativ un milion euro, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Din banii  primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian suma de 170.000 euro, proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian. Suma de 170.000 euro, primită în numerar  de Scutaru George-Adrian de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008”, informează un comunicat de presă remis de DNA.

–––

Fostul consilier al președintelui Klaus Iohannis, George Scutaru a venit, vineri, la Direcția Națională Anticorupție. În acest moment nu se știe de se află fostul consilier prezidențial la DNA.

Scutaru a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.00 şi nu a vrut să spună în ce dosar a fost citat  şi în ce calitate va da declaraţii în faţa anchetatorilor.

George Scutaru ar fi fost citat să dea declaraţii într-un dosar în care este vizat preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, potrivit unor surse judiciare.

Aceleși surse susțin că Scutaru apare atât în dosarul ASF în care a fost arestat preventiv Dan Radu Rusanu, cât și in dosarul baronului BÎGIU de la Buzău, care a denunțat mita de 500.000 de euro dată fostului ministru de Interne, Cristian David, arestat preventiv. O parte din banii lui Bîgiu ar fi ajuns si la PNL Buzău, unde președinte era George Scutaru. In momentul în care urma să fie numit sef SIE, președintele Iohannis a fost atentionat că George Scutaru are probleme juridice.

Citește și: Fostul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, în arest la domiciliu

Președintele Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată. 

Citește și: Șeful CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, rămâne în arest

Bîgiu şi finul acestuia, Florin Colgiu, acuzaţi de luare de mită, respectiv complicitate la această infracţiune, au fost arestaţi, în 7 decembrie, de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Astfel, Cristinel Bîgiu este urmărit penal pentru că ar fi cerut şi primit bani în schimbul unor contracte pe bani publici. Şeful CJ Buzău a fost luat pe 6 decembrie de procurorii DNA de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat lui Dragoş Cojocea, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din CJ, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014 – 2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice FIRME  dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, Cojocea urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei FIRME  identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat tot pe Dragoş Cojocea să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi FIRMĂ . Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii mai spun că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat lui Cojocea să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Sâmbătă, Cojocea i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu, respectiv consilierul judeţean Ionuţ Robert Piţigoi, o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.

Tot sâmbătă, consilierul judeţean s-a întâlnit cu Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, şi i-a spus că are 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.

„Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, se preciza într-un comunicat al DNA.

George Scutaru a demisionat din funcția de consilier prezidențial, invocând motive personale.

Președintele Klaus Iohannis, a semnat, vineri, decretul de eliberare din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională a lui Adrian George Scutaru, informează un comunicat remis de Administrația Prezidențială.

În locul lui Scutaru, în funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională a fost numit Ion Oprișor. Acesta deținea, până acum, funcția de secretar al CSAT.

George Scutaru a devenit consilier prezidențial la sfârşitul lunii decembrie 2014. Pentru a putea deține acest post, Scutaru a demisionat din funcția de deputat PNL, pe care o ocupase timp de zece ani.

Cele mai citite

Elon Musk țintește shema de personal „supraîncărcată” de la Banca Federală a SUA

Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume și viitorul lider al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală din administrația Trump, a lansat critici dure la...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

Donald Trump plănuiește retragerea SUA din OMS în prima zi de mandat

Donald Trump intenționează să scoată Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) chiar în prima zi a unui eventual nou mandat prezidențial, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă