În ciuda percepţiei publice existente, nici o interceptare telefonică pe zona siguranţei naţionale nu are şanse de a fi operată în afara legii, susţine directorul SRI, George Maior.
Directorul SRI, George Maior, a declarat la Pro TV că, în privinţa interceptărilor telefonice, există „zero şanse” ca lucrurile să iasă din limitele legalităţii şi a precizat că Serviciul operează aproximativ 2.200 de mandate, vizând securitatea naţională.
Întrebat, în legătură cu percepţia publică asupra ascultării telefoanelor, dacă au românii de ce să se teamă, Maior a răspuns: „Absolut deloc. Din acest punct de vedere, constat generarea acestui tip de dezbatere mai ales din zone de indivizi care au avut de-a face cu securitatea naţională – n-am să dau nume – şi care au reuşit să genereze acest tip de discurs la nivelul opiniei publice, care este cu totul fals”.
Creştere graduală a pericolului terorist
Directorul SRI, George Maior, mai susţine însă că instituţia pe care o conduce estimează, pe termen mediu şi lung, o creştere graduală a pericolului terorist, oficialul subliniind însă că românii nu au de ce să se teamă în acest moment de o ameninţare explicită în domeniu. Maior a mai spus că prin activitatea serviciului au fost destructurate din timp celule cu potenţial, unele dintre acestea având şi ramificaţii spre AlQaida.
Potrivit lui Maior, anul trecut au fost expulzate cinci persoane provenind din Afganistan care intenţionau să desfăşoare activităţi teroriste într-un stat european. „Au fost expulzate din România pe baza contribuţiei Serviciului, în cooperare cu un alt serviciu european important”, a precizat el.
Economia neagră a scăzut
În altă ordine de idei, apar unele modificări în evoluţia economiei negre. Directorul SRI susţine că fenomenul, situat în 2009 la 35% din PIB, s-a diminuat 25-27%. Totuşi, agricultura se menţine printre sectoarele în care sunt vehiculaţi cei mai mulţi bani negri, cu o pondere de circa 60%. În ordine, urmează construcţiile, produsele puternic accizate, zona turismului. „Totdeauna o criză economică, mai ales de o asemenea intensitate, atrage după sine o serie de riscuri, vulnerabilităţi, în ceea ce priveşte economia şi cu răsfrângere asupra contextului individual, social. Economia neagră proliferează într-o situaţie de criză, mai mult decât în alte situaţii, şi evaziunea fiscală, şi aspecte legate de contrabandă, de crimă organizată sau chiar de corupţie la nivel central sau local”, a spus el. George Maior a precizat că SRI are o direcţie de securitate economică ce realizează şi analize integrate, fie singular, fie în cooperare cu alte instituţii pe aceste chestiuni.
„De exemplu, analiza produsă în CSAT şi prezentată CSAT, care a dus la crearea acelui grup de lucru interguvernamental, la care s-a alăturat şi Parchetul, pe combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei, a fost produsă de SRI, prezentată în CSAT şi mă bucur că, după aprobarea sa şi după crearea acestor structuri integrate, s-au obţinut anumite rezultate pe aceste domenii”, a adăugat Maior.