21.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialGeoana si turcii

Geoana si turcii

Mircea Geoana si PSD lupta cu actuala putere ca la Smardan. Totusi n-am reusit sa pricep din afirmatia liderului social-democrat cine sunt turcii. Plec de la premisa ca liderul PSD este constient de faptul ca la Smardan armata romana a luptat cu "ienicerii”. De la un diplomat destul de fin precum Mircea Geoana ma asteptam totusi la mai multa cunoastere a istoriei nationale.

Nu contest faptul ca poate chiar stie anii de domnie ai lui Stefan cel Mare, cateva date despre revolutia pasoptista si chiar despre razboiul de independenta. Pe de alta parte, traiesc un sentiment de mila fata de liderul PSD, total depasit de inaltimea acestei functii, care face ce face si nu se poate dezilpi de eticheta pusa de mentorul sau kaghebist. Si am impresia ca nici macar nu se straduieste…
Pentru a intelege ridicolul afirmatiei lui Geoana, sa dam putin firul evenimentelor inapoi. Grivita, Rahova, Plevna si Smardan sunt redutele unde armata romana si-a demonstrat vitejia si rolul primordial in deznodamantul final al razboiul ruso-turc de la 1877.
Ultima reduta cucerita, Smardanul, a adus dupa sine nimicirea turcilor si incheierea armistitiului de la Adrianapol la inceputul anului 1878, urmat de pacea de la San Stefano care urma sa aduca Romaniei atat bucurie, cat si multe lacrimi.
Incerc sa inteleg ce legatura exista intre batalia "dorobantului” de la Smardan cu turcii si a "prostanacului” din Bucuresti cu actuala putere. Evident, nici una. Nu m-ar mira daca Mircea Geoana ar asimila guvernarea Aliantei D.A. cu armata turca, iar pe Traian Basescu cu Osman Pasa. Probabil ca liderul PSD viseaza la o astfel de punere in scena a vietii politice de moment, mai ales ca Osman Pasa, comandantul redutei, si-a predat sabia la Plevna. Cat despre Traian Basescu, pesedistii pot visa mult si bine ca vor prinde o zi similara ca la Plevna. Oricum, doar cu visul vor ramane…
Daca tot isi identifica subalternii vanghelizati cu eroica armata romana, ma astept ca maine-poimaine Mircea Geoana sa tune: "PSD va putea fi nimicit, dar niciodata dezarmat”. Fraza originala ii apartine insa regelui Carol I, marele vizionar al implicarii Romaniei in razboiul de la 1877, care a raspuns magistral unei amenintari fatise lansate de aliatii de atunci, armata rusa, care dorea sa puna cizma peste gatul basarabenilor fara nici macar un protest din partea oficialitatilor romane.
Dam din nou firul evenimentelor inapoi. Armata romana, viziunea exceptionala a principelui Carol I, providenta marilor oameni de stat Ion Bratianu, Mihail Kogalniceanu si C.A. Rosetti, au facut ca Romania sa iasa de sub dominatia portii. Dar, aveam sa platim cu Basarabia, fapt considerat inacceptabil de Bratianu care convingea clasa politica de la 1878, senatori si deputati, sa voteze Motiunea Integritatii Nationale. Iar Rusia ameninta: "Romania va fi dezarmata!”
Remarcabil a fost raspunsul principelui Carol I, adresat fostului sau camarad de arme de la Plevna, Imparatul Alexandru: "Armata romana va putea fi nimicita, dar niciodata dezarmata!”
Ce vremuri, ce oameni!… Unde esti tu, Mirciulica, in tot acest tablou aproape divin?
Sigur, este greu de crezut ca Romania va mai fi binecuvantata cu asemenea caractere. In schimbul acelor vremuri de atarnat la icoana sufletelor noastre, avem acum un subtirel politician care confunda eroismul armatei romane, cu disperarea propriilor membri de a-si proteja afacerile, de a se da unii in gat pe ceilalti, pentru care cuvantul DNA este echivalent cu iadul.
Noul vizionar al anului 2006 vede actuala guvernare ca pe Inalta Poarta, iar pe "imaculatii” sai subalterni drept marii salvatori ai natiunii romane.
Nenea Mircea, faci ce faci si ii dai dreptate lui Iliescu…
Iar cu astfel de viziuni nu esti demn nici sa porti numele marelui nostru inaintas: Mircea cel Batran.

Cele mai citite

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Iranul a decretat cinci zile de doliu național după uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a decretat sâmbătă cinci zile de doliu naţional, după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis vineri la Beirut...
Ultima oră
Pe aceeași temă