» Mircea Geoana le-a cerut marilor centrale sindicale sprijin in turul al doilea al alegerilor si le-a prezentat oferta sa.
» Doar CNSLR Fratia declara ca il sustine pe Mircea Geoana in turul al doilea de scrutin, in vreme ce BNS sugereaza ca este de acord cu majoritatea masurilor economice propuse de PSD.
Mircea Geoana s-a intalnit ieri cu liderii celor cinci mari centrale sindicale, la sediul PSD, sub pretextul ca vrea sa fie "garantul unui dialog social serios" si ca le prezinta proiectul sau politic "O singura Romanie". "Nu va ascund faptul ca le-am solicitat un sprijin. Am simtit o disponibilitate de dialog si nevoia de a intra intr-o logica normala, de dialog social", a declarat Geoana la iesirea de la discutii. Candidatul PSD, sustinut si de PNL, a mai spus ca fiecare sindicat il va putea sprijini asa cum crede de cuviinta. La intalnire au participat liderii Cartel Alfa, Blocului National Sindical, CNSLR Fratia, Meridian si CSDR. Nu toti s-au aratat insa dispusi sa-si puna capacitatea de a mobiliza oameni in slujba lui Mircea Geoana. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat de la bun inceput ca "este greu de facut asa ceva din punctul de vedere al Cartel Alfa", lasand sa se inteleaga insa ca ceilalti lideri sindicali care au participat la discutia cu liderul PSD ar fi mult mai deschisi.
Cartel Alfa, sustinator trditional al formatiunilor de dreapta s-a declarat interesat mai degraba de relansarea economiei si a locurilor de munca. O pozitie de respingere a unui parteneriat cu politicienii, dar mult mai transanta, a avut-o Vasile Marica, liderul sindicatului functionarilor publici "Sed Lex". "Noi nu facem de-astea, de aceea nici nu ne-am dus acolo! Nu ne intereseaza jocurile lor politice. Avem protocoale de colaborare cu toate marile centrale sindicale, dar este treaba lor daca ajung la un acord cu Mircea Geoana. Noi nu ne intalnim nici cu Basescu, nici cu Geoana, cu nimeni", ne-a declarat Vasile Marica.
Liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, ne-a explicat ca la intalnire i-a prezentat candidatului Mircea Geoana punctele din programul sau electoral cu care BNS este de acord si cele pe care nu le agreeaza. Geoana "si-a prezentat intentiile" si le-a oferit sindicalistilor "sa puna pe picioare un guvern stabil", spune liderul BNS. Costin ne-a explicat ca BNS sustine eliminarea cotei unice de impozitare si introducerea impozitului progresiv, la fel ca si PSD, in schimb, nu sustine reducerea TVA, "pentru ca nu duce la cresterea nivelului de trai, ci la cresterea marjei de profit a comerciantilor". Costin spune insa ca este constient ca aceste doua subiecte sunt vazute complet diferit de PSD si de PNL, in noul lor parteneriat politic. Intrebat daca il sustine pe Mircea Geoana la presedintie, Costin ne-a spus ca l-a informat pe liderul PSD ca la congresul BNS de acum doi ani sindicalistii au hotarat sa nu se implice in campanii politice sau in sustinerea cuiva, "desi ii cunoastem pe toti politicienii ca pe propriile buzunare.
I-am promis doar ca vom comunica corect oamenilor ideile care vin de la el". Dumitru Costin spune ca acelasi tratament l-ar aplica BNS si in cazul candidatului Traian Basescu, daca i-ar solicita spijinul: "Noi le facilitam accesul la cei multi, dar este treaba lor sa convinga oamenii. Nu le dam imbolduri oamenilor cu cine sa se duca sa voteze". Din conducerea BNS a facut parte pana nu demult deputatul PSD Matei Bratianu, care a ocupat pozitia de vicepresedinte.
Sindicatul de casa al PSD, CNSLR Fratia, cu care partidul are incheiat un parteneriat, este singurul care il va sustine deschis pe Mircea Geoana. "Avand in vedere ca avem un acord de colaborare cu PSD, este o obligatie asumata. La intalnire a fost vorba de o oferta politica. Ea poate avea consecinta de a atrage oamenii la vot, dar noi vrem sa credem ca nu sunt doar vorbe goale", ne-a declarat Marius Petcu, liderul CNSLR Fratia.
Sindicalistul spune ca "primul castig pe care il aduce sustinerea lui Geoana este o majoritate parlamentara care va aduce o guvernare stabila". Intrebat cum vede relatia cu liberalii, Petcu ne-a spus ca "guvernarea liberala nu a fost chiar asa de nefasta pentru sindicate".