10.2 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialGeoana, la cumparaturi politice prin Cluj

Geoana, la cumparaturi politice prin Cluj

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a realizat la Cluj un schimb politic interesant. El si-a asigurat voturile majoritatii coplesitoare a social-democratilor din Transilvania, dupa ce delegatii la Conferinta Judeteana a partidului au votat in unanimitate sustinerea candidaturii sale pentru postul de presedinte. In schimb, Geoana va sprijini candidaturile lui Ioan Rus si Vasile Dancu pentru posturi de vicepresedinte. Clujenii vor avea 23 de delegati la Congresul PSD.
La prima vedere, trocul este avantajos pentru ardelenii din partid. La o analiza mai atenta Geoana a castigat dublu.
Pe de o parte, a disparut perspectiva candidaturii lui Ioan Rus la sefia formatiunii politice, care ar fi luat tocmai din voturile nucleului dur al sustinatorilor lui Mircea Geoana. Pe de alta, el intareste pozitiile Grupului de la Cluj, cel care l-a sustinut din rasputeri la Congresul de acum doi ani. In acest moment, prietenia dintre Mircea Geoana si Ioan Rus pare indestructibila. Viata politica va arata daca lucrurile stau intr-adevar asa. Pe de alta parte, PSD se afla la un moment de rascruce in Transilvania.
Dupa doi ani de Opozitie, acest partid si-a pierdut multi alesi locali, care au optat pentru formatiunile aflate la Putere, insa si-a conservat miezul tare al electoratului. Mai precis, a ramas doar cu acest miez electoral.
Cele circa 22 de procente din optiunile votantilor nu au cum sa ii multumeasca pe membrii acestui partid, care viseaza sa revina la guvernare peste doi ani.
In consecinta, liderii PSD cauta solutii de crestere a simpatiei electorale. Teoretic, acest lucru ar fi destul de simplu, pentru ca partidul a ramas singura formatiune importanta pe stanga esichierului politic romanesc.
Practic, lucrurile sunt mai complicate. PSD se afla intr-o criza de succesiune. Congresul din data de 10 decembrie ar urma sa arate daca Mircea Geoana poate sau nu sa fie mostenitorul politic al voturilor lui Ion Iliescu.
Lucrurile trebuie lamurite rapid, pentru ca destructurarea PSD nu foloseste nimanui.
Daca social-democratii vor rata relansarea, pe culoarul stang al politicii ar putea aparea formatiuni extremiste, urmase ideologice ale PCR sau ale nazistilor. Iar acest lucru nu ar folosi nimanui. Este semnificativ faptul ca incercarea de relansare a partidului are loc la inceputul lunii decembrie.
Tot intr-un inceput de decembrie, in anul 1918, Partidul Social-Democrat din Transilvania isi desemna cei sase reprezentanti in Consiliul Dirigent, dupa Unirea de la Alba Iulia.
Atunci, social-democratii nu au stiut sa profite de sansa oferita de istorie. 22 de ani mai tarziu Marea Unire devenea o amintire, iar Romania trecea de la dictatura lui Carol al II-lea la cea a regimului legionaro-antonescian. Romania se afunda pe panta care a atins abjectia suprema in timpul regimului comunist. Nu doreste nimeni repetatrea istoriei. Dar pentru acest lucru, lectiile din trecut trebuie invatate.

Cele mai citite

Greenpeace atacă în instanță avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep

Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanțelor suspendarea și anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic “CT-I-s-A-02561” situat în Platforma continentală a...

Cum te ajută un magazin de tapete specializat să obții un decor original și personalizat?

Când vine vorba de decorarea casei tale, tapetul este o soluție care poate transforma complet un spațiu, aducând personalitate și stil fiecărei camere. Alegerea...

Top 3 cele mai inovatoare activități de teambuilding indoor în 2024

Știai că investițiile în activități de team building au crescut semnificativ în ultimii ani? Și nu este de mirare! Aceste experiențe aduc numeroase beneficii, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă