13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialGeoană: Amplasarea scutului antirachetă, o decizie importantă, consecinţe majore

Geoană: Amplasarea scutului antirachetă, o decizie importantă, consecinţe majore

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că decizia CSAT de amplasare a scutului antirachetă în judeţul Olt este o decizie importantă în continuarea parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, scrie Mediafax.

Geoană a afirmat că decizia amplasării scutului antirachetă este esenţială în efortul combaterii pericolului terorismului.

El a adăugat că partea americană va informa conducerea Senatului şi comisiile de specialitate cu privire la consecinţele şi detaliile tehnice ale acestei decizii şi a apreciat că nu vor exista dificultăţi în Parlament pentru ratificarea Acordului.

Geoană a declarat că, deşi componenta americană a scutului rachetă este importantă, esenţială este implementarea deciziei NATO de la Lisabona, în sensul realizării unui scut antirachetă al întregii Alianţe Nord-Atlantice, în colaborare cu Federaţia Rusă, pentru a arăta Moscovei că sistemul nu este gândit împotriva Rusiei.

Preşedintele Senatului a mai afirmat că scutul antirachetă amplasat în România este doar o parte a unui sistem defensiv care va deveni pe deplin funcţional spre 2015, când obiective similare vor fi prezente şi în Bulgaria, Ungaria, Grecia, Polonia.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, că CSAT a aprobat, în şedinţa de luni seară, ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.

Băsescu a declarat că pentru început la fosta baza aeriană de la Deveselu vor fi dislocaţi 200 de militari americani, subliniind că baza aeriană de la Deveselu rămâne în continuare sub comanda Forţelor Aeriene Române.

Şeful statului a mai spus că sistemul antirachetă este unul defensiv, şi nu unul destinat ofensivei, subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă