12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialGenocidul armean in Congresul SUA

Genocidul armean in Congresul SUA

Rezolutia va ajunge, prin urmare, in dezbaterea plenului Camerei Reprezentantilor, unde are sanse bune sa fie adoptata pentru ca este sustinuta de congresmenii Partidului Democrat, care sunt majoritari. Rezolutia afirma ca deportarea a doua milioane de armeni si uciderea a pana la 1,5 milioane in perioada 1915-1923 au fost "sistematice" si "deliberate" si constituie "genocid".
Daca a fost sau nu genocid ceea ce s-a intamplat acum aproape 100 de ani este aproape irelevant. Ceea ce au reusit congresmeni democrati a fost sa arunce in aer politica administratiei republicane in Orientul Mijlociu. Rezolutia a fost aprobata in pofida avertismentelor repetate venite de la Ankara si a reactiillor de dezaprobare venite din partea presedintelui Bush a secretarului de stat Condoleezza Rice si a secretarului apararii Robert Gates.
Presedintele turc, Abdullah Gül, a calificat votul drept "inacceptabil", iar responsabili politici de la Ankara au afirmat ca o incursiune militara in nordul Irakului este foarte probabila si au evocat chiar posibilitatea inchiderii bazei militare de la Incirlik, placa turnanta a aprovizionarii fortelor americane din Irak si Afganistan.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă