-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialGeneralul Iarnă a pustiit secţiile de vot

Generalul Iarnă a pustiit secţiile de vot

Una dintre cele mai grele ierni a lovit Transilvania şi Banatul chiar în ziua votului. Căi de circulaţie, precum Autostrada Arad – Timişoara, au fost închise, iar în Munţii Apuseni, locuitorii cătunelor izolate au renunţat să voteze din cauza zăpezii.

 

Blocada alba

În zona Munţilor Apuseni, mulţi oameni au preferat să stea acasă. În cătunul Muntele Bocului, comuna Băişoara, oamenii erau total dezinteresaţi de alegeri. „Anul ăsta am votat de două ori. Ajunge. Acum stau acasă, la căldură”, a spus Maria Cirebea, care, pentru a vota, ar fi trebuit să meargă, pe joss au cu sania trasă de cai, mai mult de 10 kilometri dus – întors, prin ninsoare, până la secţia de votare amenajată în Muntele Băişorii. La fel s-a întâmplat şi în comuna Gilău. În satul Muntele Rece, oamenii au mers doar până la liturghia oficiată în biserică sau în mănăstire. „Nu merită să merem la vot. Politicienii n-au făcut nimic pentru noi. Io o să merg la vot atunci când o să văd un parlamentar că vine la noi în sat şi în alte zile, nu numai de alegeri”, a spus un bărbat care juca tabinet, împreună cu consătenii, în barul amenajat în aceeaşi camera în care funcţionează şi magazinul mixt din sat.

La câţiva kilometri mai încolo, secţia de votare din Uzină, un cătun de dincolo de satul Someşul Rece, unde se află o veche uzină electrică, ce a dat şi numele localităţii de moţi, secţia de votare a fost amenajată în şcoala dărăpănată. Doar câţiva oameni şi-au croit drum prin nămeţ ca să voteze. Printre aceştia, şi doi localnici cu drept de vot dintr-un alt cătun, Arsura. „Noi am venit cu copilul. Am coborât cu maşina, cu copilul, am mers la Cluj, de unde ne-am luat buletinele, că le aveam expirate, şi am venit să votăm. Nu ştiu dacă mai putem urca înapoi cu maşina, pentru că drumul e înzăpezit. Dacă nu putem urca, lăsăm maşina şi o luăm pe jos, prin zăpadă şi pădure, patru kilometri. În sat mai sunt peste 40 de oameni, care nu vor să vină să voteze, pentru că drumul nu de deszăpezit”, a sous Vasile, un tânăr care s-a încumetat să facă acest drum alături de mama sa, pensionară, dar şi de fiul său, în vârstă de doar nouă ani.

Prezenţă scăzută

După o campanie electorală presărată mai mult cu ameninţări politice decât cu promisiuni şi proiecte de viitor, românii din Transilvania au fost zgârciţi cu ziua votului.  Într-un clasament al judeţelor pe seama prezenţei la vot, regiunile din centrul României au ocupat ultimele poziţii, însă cel mai „vinovat” pentru acest lucru a fost codul galben de ninsoare ce şi-a pus „ştampila” asupra zilei de votare. De altfel, din acest motiv cinci secţii din judeţele Alba şi Hunedoara s-au deschis cu câteva ore întârziere. Preşedinţii şi membrii acestor secţii, toate din mediul rural, nu au putut ajunge la timp din cauza drumurilor blocate de zăpada abundentă căzută în noaptea de sâmbătă spre duminică. De asemenea, o secţie de votare din comuna maramureşeană Borşa a rămas fără curent electric imediat după deschiderea urnelor de la ora 07:00. În acelaşi timp, în judeţul Mureş a fost oprit temporar votul într-o secţie pentru că buletinele de vot au fost împărţite greşit, în timp ce într-o altă secţie, de această dată chiar din Târgu-Mureş, a dispărut o ştampilă de vot. De menţionat şi că în 35 de localităţi din Alba a fost organizat, în paralel, un referendum pe tema pornirii proiectului minier de la Roşia Montană.

Viscolul a sabotat votul ­arădenilor

Viscolul şi zăpada i-au ţinut pe arădeni departe de vot. Autostrada Arad-Timişoara este închisă încă de sâmbătă, din cauza viscolului, iar centura Aradului în regim de autostradă poate fi doar parţial circulată. Drumul până la Vama Nădlac este deszăpezit, dar circulaţia are loc greu. La frontiera româno-maghiară, la Nădlac sunt cozi de câţiva kilometri. Vama a fost închisă de către partea maghiară şi traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac a fost blocat din cauza unui accident rutier produs la şase kilometri de frontieră, pe teritoriul Ungariei. Traficul a fost deviat pe la Punctele de Frontieră Turnu şi Vărşand.

În judeţul Arad au apărut blocaje pe drumurile judeţene Şeitin – Semlac, Zădăreni – Felnac, Arad – Iratoş.

La Arad, lupta cu SMS-uri

În cursul serii de sâmbătă, dar şi în decursul întregii zile de duminică, arădenii au fost bombardaţi cu SMS-uri. De exemplu, de la numerele de telefon 0726037915 şi 0753934773, au venit SMS-uri cu textul: „Sunt Mihai-Răzvan Ungureanu şi nu renunţ la luptă. candidez pentru Arad şi pentru arădenii harnici şi cinstiţi. Vă aştept la vot!”.

Reprezentanţii Alianţei România Dreaptă au semnalat trimiterea de către adversarii politici a unor SMS-uri în numele Geaninei Pistru, Gheorghe Seculici şi Lucian Tipei prin care li se cere alegatorilor sa voteze cu candidatul USL pentru Senat, Ovidiu Marian. Mesajele sunt de tipul: „Dragii mei, eu Gianina Pistru vă mulţumesc pentru sprijinul acordat în această campanie electorală şi vă rog respectuos să îl sprijinim pe prietenul nostru Ovidiu Marian cu voturile noastre pentru senat”. Liderii ARD Arad fac apel la arădeni să nu ia în considerare aceste false mesaje, care au scopul de a dezinforma electoratul. Liderii ARD Arad îşi declară susţinerea pentru Mihai Răzvan Ungureanu, candidatul pentru Senat şi au sesizat Biroul Electoral de Circumscripţie şi Poliţia.

Lupta electorală dintre USL şi ARD a dus la agresarea soţului fostului ministru, Claudia Boghicevici, care a ajuns la Spitalul judeţean din Arad după ce a fost agresat de o echipă a USL, care se afla cu senatorul Ovidiu Marian.

Somaţii false în localităţile cu primari USL

În preajma votului, în localităţile judeţului Arad, în special cele din Colegiul nr.2 pentru Senat, conduse de primari USL, locuitorii au primit somaţii false. Primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan a aflat de somaţii de la locuitorii oraşului Ineu, care nedumeriţi că au primit asemenea acte în cutiile poştale, au venit să-i ceară socoteală. Conform somaţiilor, cetăţenilor li se cere să-şi dezafecteze garajele şi să-şi plătescă impozitele, în caz contrar urmând să fie executaţi silit. „Cetăţenii au primit în cutiile poştale înştiinţări cu semnătura mea scanată, în care erau avertizaţi ca în termen de 15 zile să-şi dărâme garajele şi, de asemenea, să se prezinte luni dimineaţa la primărie să-şi plătească impozitele, cu penalităţi de întârziere, urmând ca, în caz contrar, să fie executaţi silit. Vreau să-i asigur pe ineuani că nu eu am trimis somaţiile respective, fiind doar o încercare de manipulare a cetăţenilor în scop electoral. Am înţeles că asemenea somaţii s-au mai primit şi în alte localităţi unde primarii sunt de la USL, cu scopul de a-i enerva pe oameni şi a-i face să nu se prezinte la vot”, a declarat Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă