13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialGemenii Kaczynski au inventat summitul UE prin telefon

Gemenii Kaczynski au inventat summitul UE prin telefon


Acordul "Celor 27" pentru Tratatul de Reforma la summitul european de la Bruxelles a fost atat de dificil de gasit si pentru ca liderii UE nu l-au avut in fata pe geamanul polonez care trebuia. Ei au fost nevoiti sa negocieze mult la telefon cu adevaratul sef, premierul Jaroslaw Kaczynski, ramas la Varsovia, relateaza AFP, preluata de Rompres.

 

Intr-o situatie total inedita in istoria UE, liderul cel mai important al unui mare stat membru a preferat sa ramana acasa, chiar daca tara lui ameninta ca va bloca un summit considerat vital pentru viitorul Europei.

 

Jaroslaw Kaczynski, premierul, l-a trimis la Bruxelles pe fratele sau, Lech Kaczynski, presedintele Republicii. Decizia nu avea logica, pentru ca in sistemul politic polonez presedintele are mai putina putere decat premierul. Si, in cadrul cuplului Kaczynski, Jaroslaw este seful.

 

"Fratele meu s-a nascut primul, cu 45 de minute inaintea mea. Si el, asa cum se intampla adesea la gemeni, este cel care conduce", a explicat candva Lech Kaczynski.

 

Departe de a-i lasa toata libertatea fratelui sau si echipei acestuia, Jaroslaw Kaczynski a controlat totul de la distanta. Diplomati de la Bruxelles au povestit cum presedintele polonez iesea din sala dupa fiecare propunere noua, pentru a-i cere parerea fratelui sau.

 

"Nu-mi mai amintesc de cate ori am vorbit azi cu fratele meu. In mod normal, il sun de 6-7 ori pe zi", a marturisit Lech Kaczynski inainte de incheierea summitului.

 

Aseara, cand se parea ca s-a ajuns la un compromis cu delegatia poloneza, Jaroslaw Kaczynski a blocat totul. Si, in loc sa-i anunte el insusi pe partenerii sai din UE in legatura cu amenintarea sa cu veto, el a organizat de urgenta un interviu la televiziunea publica poloneza la ora 20.00, urmat de o conferinta de presa.

 

Imediat, mai multi lideri europeni aflati la Bruxelles l-au scos din joc pe Lech Kaczynski. Presedintele francez Nicolas Sarkozy, britanicul Tony Blair, spaniolul José Luis Zapatero si neobositul mediator luxemburghez Jean-Claude Juncker au vorbit mai multe ore la telefon cu Jaroslaw Kaczynski.

 

Presa si opozitia din Polonia au criticat astazi absenta premierului la Bruxelles. "Jaroslaw Kaczynski a jucat de la Varsovia rolul principal intr-un thriller politic la Bruxelles care a durat 15 ore. Foarte probabil, pentru prima data in istoria summiturilor UE, negocierile au fost transferate in capitala uneia dintre tarile membre. Si depindeau de un om care nu era prezent la summit", a scris Gazeta Wyborcza.

 

"Nu Kaczynski care trebuia a mers la Bruxelles", a titrat la randul sau Dziennik, citand numerosi eurodeputati indignati ca negocierile erau conduse de la Varsovia.

 

Premierul a fost criticat si de Grzegorz Schetyna, secretarul general al celui mai important partid de opozitie – Platforma Civica. "Locul sau era la Bruxelles", a declarat ea la postul public de radio.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă