6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialGazpromul kazah intra in UE

Gazpromul kazah intra in UE

Pentru monopolul de stat kazah KazMunayGaz, a treia incercare de a patrunde pe piata europeana a fost norocoasa. In 2004, Cehia le-a respins oferta pentru Unipetrol "din motive strategice", iar in 2006 Lituania a preferat oferta polonezilor pentru rafinaria Mazeikiai.

Achizitia participatiei majoritare a Rompetrol ne da posibilitatea sa intram pe piete importante de distributie in Europa, inclusiv Franta, Romania, Moldova si Bulgaria, precum si sa utilizam Rompetrol ca platforma pentru o viitoare extindere", a declarat ieri presedintele KazMunayGaz JSC NC, Uzakbay Karabalin. El a precizat ca grupul isi va concentra activitatile pe pietele in crestere din zona Marii Negre, Balcanilor si Mediteranei. "Tranzactia creeaza un pod energetic intre resursele petroliere din Kazahstan si cererea in crestere de produse rafinate in Europa Centrala, de Est si Occidentala", a spus Karabalin.

Desi Comisia Europeana studiaza cu atentie dosarul acestei tranzactii, este putin probabil ca ea sa nu-si dea avizul, nefiind vorba de o concentrare mare pe piata interna a UE, ne-a declarat ieri un oficial european sub protectia anonimatului.
Interesele rusesti sunt foarte puternice in Kazahstan, avertizeaza intr-o analiza Vladimir Socor, expert in politicile energetice din zona caspica: "Politica Rusiei este calibrata pentru a asigura ca are un cuvant decisiv, chiar daca ascuns, in accesul fizic al Kazahstanului pe pietele energetice occidentale si chiar  in operatiunile producatorilor si transportatorilor occidentali de energie in Kazahstan".
Intr-o mutare ce se aseamana cu tacticile Gazprom, monopolul rus de stat, guvernul din Kazahstan a ordonat ieri suspendarea lucrarilor la zacamantul de petrol din Kashagan, cel mai mare din tara si unul dintre cele mai mari din lume. Kashagan este exploatat de un consortiu international format din KazMunayGaz, companiile americane Exxon Mobile si Conoco Phillips, cea olandeza Royal Dutch/Shell, cea franceza Total, cea italiana Eni si firma japoneza Inpex. Motivul l-ar reprezenta, conform oficialilor kazahi, "gravele violari ale legislatiei in domeniul mediului". Motivul real ar fi faptul ca Eni a anuntat o intarziere in productia comerciala din Kashagan, iar decizia a nemultumit autoritatile kazahe.
Guvernand cu un partid unic, proaspat reconfirmat in alegeri clar fraudate, presedintele Nursultan Nazarbaev incearca sa para deschis tuturor investitorilor straini. Il prefera insa in mod clar pe Vladimir Putin, pe care l-a sfatuit sa-i urmeze exemplul si sa ramana presedinte in continuare. "stii, poti sa asculti ce spun cei din strainatate si din Europa, eu am facut-o timp de 15 ani. Pot spune ce vor, dar un presedinte trebuie sa faca ceea ce poporul sau si statul au nevoie", declara Nazarbaev.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: România trece prin turbulențe politice, dar poate reveni pe un drum stabil, prin solidaritate

Declarațiile vin în contextul în care agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva economică a României de la stabil la negativ Premierul Marcel Ciolacu a...

Un adolescent de 17 ani din Piteşti a fost rănit de explozia unor petarde

Un adolescent de 17 ani din Piteşti a suferit răni miercuri seara în urma exploziei unor petarde, incidentul având loc în Parcul Trivale. Rănit...

ASF propune întârzierea raportării investițiilor fondurilor de pensii private

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în plan să extindă termenul de raportare a situației lunare a investițiilor realizate de fondurile de pensii private...
Ultima oră
Pe aceeași temă