3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialGazprom vrea sa-si stranga clientii cu usa: platiti si gazul nefolosit

Gazprom vrea sa-si stranga clientii cu usa: platiti si gazul nefolosit

» Compania energetica ruseasca ar intentiona sa puna marii consumatori europeni in fata unei oferte dure: sa plateasca intreaga cantitate de gaz stipulata in contracte, chiar daca nu o importa. Consumul european de gaz a scazut drastic, iar Gazprom are nevoie de bani.

» Romania nu ar urma sa fie afectata, cred sefii Romgaz si Transgaz. Luna viitoare, o delegatie a Gazprom va sosi la Bucuresti, fiind interesata de participarea Romaniei la gazoductul South Stream.

Reprezentantii gazprom au declarat ieri ca "este improbabila" revizuirea contractelor de furnizare de gaze catre companiile europene, insa acestea "trebuie respectate". Reactia a aparut dupa ce cotidianul rus Kommersant a scris, citand surse din interiorul companiei, ca Gazprom intentioneaza sa activeze clauza "take or pay" (ia sau plateste) in cadrul contractelor cu principalii clienti din UE – Italia, Germania si Franta, dar si in cazul Turciei. Clauza presupune ca daca un client nu achizitioneaza tot gazul pe care s-a angajat in contract ca il va importa, atunci este obligat sa plateasca diferenta de bani. In contextul in care consumul de gaz a scazut drastic, din cauza crizei economice, suma s-ar ridica la aproape 3 miliarde de dolari, in cazul Italiei, Germaniei si Turciei. Principiul, des folosit in cazul contractelor mici, nu a mai fost folosit in cazul marilor consumatori de gaz.

Romania nu ar urma sa fie afectata de o astfel de masura, sustin reprezentantii Romgaz si Transgaz. "Depinde de contractele pe care le au firmele intermediare. Noi nu avem import direct de la Gazprom, deci nu avem nici o treaba. Totusi, modificarea contractelor nu este asa de usoara", ne-a declarat directorul Transgaz, Ioan Rusu. Directorul adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, ne-a explicat ca Romania si-a "respectat obligatiile in ce priveste cantitatea de gaz de la Gazprom. Oricum, aceasta clauza nu este chiar atat de inflexibila si se activeaza daca volumul de gaz importat scade cu 10-15%". Stancu spune ca gazul cumparat de la rusi, chiar daca nu a fost consumat tot, a fost inmagazinat in depozitele subterane, pentru a fi folosit la iarna, cand consumul va creste. Romania importa in jur de 30% din necesarul de gaz.

Bilantul Gazprom pe primul semestru din 2009 arata ca importul de gaz a scazut drastic in Europa de Vest: Germania cu 44% mai putin, Italia cu o reducere de 34%, iar Franta cu 21% mai putin. Turcia, la randul ei, a cumparat cu 25% mai putin gaz de la Gazprom. "Criza a atins Gazprom destul de rau. Scaderea preturilor la gaz si a consumului ii afecteaza", explica analistul economic Aurelian Dochia agitatia care pare sa fi cuprins gigantul energetic rusesc. Romania ar putea fi afectata, chiar daca este un mic importator, daca Gazprom reuseste sa impuna clauza "take or pay" marilor consumatori occidentali, crede Dochia. Totusi, analistul spune ca cel mai probabil amenintarea Gazprom are doar rolul de a servi la renegocieri ale contractelor: "Nu cred ca Rusia va reusi sa impuna asa ceva. 

 

Clauza aceasta i-ar contraria pe cei mai buni clienti ai lor, iar lucrurile s-ar putea intoarce impotriva lor. si vanzatorul, si cumparatorul sunt la fel de dependenti unul de altul, iar consumul de gaz rusesc in Europa nu depaseste 25%". De altfel, cotidianul Kommersant scria ieri ca principalele companii europene, vizate de clauza "take or pay", s-ar impotrivi pentru ca Rusia insasi nu a respectat unele contracte: a pasuit Ucraina in cazul unor penalizari similare si nu si-a platit datoria de la gaze catre Turkmenistan.
La sfarsitul lunii viitoare, o delegatie a Gazprom va sosi la Bucuresti, sustine ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru a discuta despre depozitele subterane de inmagazinare de gaz, dar si despre posibilitatea ca Romania sa importe gaz direct de la Gazprom. Pe de alta parte, interesul Gazprom in Romania pare sa fie cu precadere participarea la proiectul gazoductului South Stream, sustinut de Rusia pentru a concura Nabucco, proiectul de gazoduct al UE si la care Romania este partener. "Observam un mare interes din partea tarilor care deocamdata nu participa in acest proiect", a spus Aleksei Miller, presedintele Gazprom, intrebat fiind daca Turcia si Romania vor sa participe la South Stream.

 

Relatiile Romaniei cu Gazprom si, implicit, cu Rusia au intrat intr-o perioada de incalzire in ultimul an, oficialii romani parand dispusi sa nu mai refuze cu opacitate orice negociere, atunci cand vine vorba de Rusia. Mai multe declaratii oficiale au acreditat ideea ca Romania sustine Nabucco, dar ia in calcul si South Stream, in masura in care conducta ruseasca raspunde intereselor economice ale tarii. Acest lucru nu exclude participarea in ambele proiecte, la fel cum procedeaza mai multe tari europene.

Cele mai citite

Simona Halep, omagiu impresionant pentru Rafael Nadal înainte de retragerea acestuia!

Simona Halep și-a arătat încă o dată admirația pentru Rafael Nadal, cu ocazia ultimului turneu din cariera legendarului tenismen spaniol. Gestul româncei reflectă respectul...

Anvelope mixte versus anvelope de iarnă

Utilizarea unui set de anvelope tip all-season poate reduce considerabil costurile de exploatarea ale unei mașini, dar este bine să știți și care...

Înalta Curte: Nivelul de salarizare din spitale publice, finanțate integral din veniturile proprii, nu trebuie să fie la maximum anului 2022

Hotărârea poate genera ajustări salariale în cadrul spitalelor vizate, cu impact direct asupra personalului tehnic, economic și socio-administrativ Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)...
Ultima oră
Pe aceeași temă