-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialGazprom face curte Romaniei pentru conducta South Stream

Gazprom face curte Romaniei pentru conducta South Stream

Vicepresedintele companiei energetice rusesti spune ca Romania trebuie sa-si clarifice intentiile fata de gazoductul South Stream, concurentul Nabucco. Replica de la Bucuresti: Gazprom sa faca propuneri oficiale, nu prin presa.

Aleksandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom, a declarat ca a venit momentul ca Romania sa isi clarifice intentiile in legatura cu proiectul gazoductului South Stream, intr-un interviu acordat publicatiei online Southeast European Times. South Stream este un proiect ruso-italian, considerat concurent al Nabucco, conducta sustinuta de Uniunea Europeana. Ambele gazoducte ar urma sa aduca gaz din zona caspica inspre Europa, menirea Nabucco fiind sa evite Rusia si Gazprom. Intrebat care va fi relatia Austriei si Romaniei cu South Stream, Medvedev a declarat ca nici o tara care este serioasa in privinta aderarii la South Stream nu va fi lasata deoparte. "Romania are o importanta pozitie strategica pe coasta Marii Negre si ar fi putut fi punctul de pornire pentru partea europeana a traseului conductei, precum Bulgaria", a spus oficialul Gazprom, adaugand ca Romania se poate conecta la conducta din Bulgaria. Declaratiile sale privind Romania par sa vina in contextul unei anumite nesigurante fata de parteneriatul cu Sofia: Medvedev a mai comentat ca "trebuie vazut ce se va intampla cu proiectul in Bulgaria, acum, ca guvernul s-a schimbat". Cat despre Austria, Medvedev sustine ca negocierile pentru South Stream sunt foarte avansate, asteptandu-se la semnarea unui acord in curand.

In replica, Tudor Serban, secretarul de stat pe probleme de energie de la Ministerul Economiei, a declarat pentru Romania libera ca declaratiile lui Medvedev sunt facute intr-un interviu de presa, la fel cum au fost si restul pozitiilor Gazprom fata de Romania si South Stream. "Eu nu stiu sa fi venit vreo propunere clara de la Gazprom. Daca domnul Medvedev va face si declaratii oficiale, bineinteles ca vom avea un punct de vedere." serban recunoaste insa ca declaratiile lui Medvedev vin in momentul in care la Bruxelles "este o destindere fata de proiectul South Stream". In negocierile pe care autoritatile de la Bucuresti le-au avut anul trecut cu Gazprom, subiectul South Stream nu a fost atins, ci doar un proiect de parteneriat privind un depozit subteran de gaze naturale, sustine secretarul de stat. Singura solicitare oficiala pe care rusii ar fi facut-o Romaniei a fost sa li se permita explorarea si investigarea zonei romanesti a Marii Negre. "Le-am raspuns politicos, conform legislatiei", spune Tudor Serban.

In august 2009, Adriean Videanu, ministrul Economiei, declara dupa negocierile cu Gazprom de la Moscova ca Romania nu exclude South Stream, dar ca nu a fost invitata sa ia parte la proiect. Ulterior, in noimebrie, Videanu dadea deja ca sigur traseul conductei prin apele teritoriale ale Romaniei, spunand ca este "varianta cea mai fezabila". Intr-un interviu acordat Romaniei libere, in campania electorala, presedintele Traian Basescu i-a taiat elanul lui Videanu spunand ca "ministrul Videanu nu cunostea corespondenta de la Ministerul de Externe" cand a facut declaratiile respective.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă