3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialGazprom a început construcția gazoductului pe sub Marea Neagră, care va lega...

Gazprom a început construcția gazoductului pe sub Marea Neagră, care va lega Rusia de Turcia

Compania rusă Gazprom a anunțat, duminică, începerea lucrărilor de construcție a gazoductului TurkStream, ce va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagră, relatează AFP citată de Agerpres.

Este vorba de un proiect simbolic pentru reconcilierea dintre cele două țări. În plus, Moscova consideră că, în perspectivă, acest gazoduct va aproviziona Uniunea Europeană cu gaze rusești.

"Construcția gazoductului TurkStream a început în Marea Neagră, aproape de coastele rusești. Realizarea proiectului se desfășoară conform planului și consumatorii noștri turci și europeni vor avea până la sfârșitul anului 2019 o nouă rută sigură pentru importul gazului rusesc", a anunțat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Acest proiect energetic a fost anunțat la sfârșitul anului 2014, când în plină criză ucraineană s-a luat decizia abandonării proiectului South Stream, gazoduct care ar fi legat, tot prin Marea Neagră, Rusia de Bulgaria, de unde s-ar fi separat în două conducte către Austria și Italia, dar inițiativa a fost blocată de Uniunea Europeană.

Demararea proiectului TurkStream a fost însă amânată de criza survenită în relațiile ruso-turce, după ce în noiembrie 2015 un avion militar rus a fost doborât la frontiera siriano-turcă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă