19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialGazatii nu au respectat programul de lucru

Gazatii nu au respectat programul de lucru

Concluziile preliminare in cadrul anchetei desfasurate la Exploatarea Miniera Lupeni (judetul Hunedoara), unde trei mineri s-au intoxicat, marti, cu monoxid de carbon, conduc catre o indisciplina in munca din partea executantilor sau a coordonatorilor subunitatii. Rezultatele finale ale anchetei vor fi aflate, cel mai probabil, in aproximativ o saptamana, daca persoanele implicate se vor pune de acord asupra declaratiilor in acest timp.

Seful Serviciului Sanatate si Securitate in Munca din cadrul biroului ITM din Petrosani, Ileana Bodea, a declarat ca „se stie cu certitudine ca nu a fost respectat programul de lucru cu salvatorii minieri, intocmit cu ocazia aparitiei fenomenului de autoincalzire a carbunelui”. Conform normelor de securitatea muncii, in zona respectiva trebuia sa se lucreze timp de 48 de ore doar cu salvatorii minieri pentru racirea frontului de lucru, iar in locul de aer proaspat trebuia sa fie amenajat un post de paza, de care nu avea voie sa treaca nimeni.
„Este stabilit si in norme. Timp de 48 de ore se lucreaza doar cu salvatori pentru racirea zonei. Responsabilii pentru acest accident urmeaza sa fie stabiliti dupa finalizarea anchetei”, a spus Ileana Bodea. Anchetarea unui accident de munca dureaza 10 zile, insa in acest caz termenul ar putea fi depasit, in functie de cat de repede se pun de acord in declaratii persoanele implicate in accidentul de la EM Lupeni. Trei mineri au ajuns, marti, la spital prezentand intoxicatie cu monoxid de carbon, dupa ce au intrat intr-o zona in care se afla o concentratie de monoxid de carbon peste limita admisa, pentru a recupera un cap de intoarcere de transportor.
Directorul general al Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, Daniel Surulescu, a declarat ca rezultatele anchetei ar putea avea implicatii inclusiv penale, in conditiile in care echipa de ortaci nu avea ce sa caute in acel loc.

In mina nu ai voie
sa gresesti

„In minele din Valea Jiului nu ai voie sa gresesti, din cauza gradului de pericol mare”, a mai spus Ileana Bodea. Ea a adaugat ca „respectarea normelor trebuie sa fie foarte stricta, orice greseala putand fi fatala”.
Potrivit sursei citate, accidentele de munca se produc dintr-o „culpa” comuna: conditiile de mediu, nerespectarea normelor de protectie a muncii, carente de aprovizionare cu materiale si echipamentele uzate. „Exista si indisciplina, dar nu numai a executantilor, ci si a conducatorilor, a coordonatorilor”, a completat seful Serviciului de Sanatate si Siguranta in Munca. Din fericire, in minele din Valea Jiului numarul accidentelor de munca mortale a scazut. Daca in 1989 s-au inregistrat 77 de astfel de tragedii, in 2002 au fost 17, iar anul trecut doar unul.

Cele mai citite

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...

Chiriile în București și marile orașe au crescut, pe fondul revenirii studenților

Chiriile medii din București au înregistrat o creștere de 14% în septembrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform unei analize realizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă