2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialGaura din stratul de ozon ajunge deasupra României

Gaura din stratul de ozon ajunge deasupra României

Specialiştii Centrului European de Meteorologie avertizează că în următoarele săptămâni nivelul radiaţiilor solare va fi în creştere din cauza subţierii rapide a stratului de ozon, potrivit Mediafax.

 

Subţierea rapidă a stratului de ozon din zona arctică a fost detectată prima dată de o reţea internaţională de peste 30 de sonde răspândite în regiunea Polului Nord. Cele mai recente măsurători şi previziuni ale Centrului European pentru Mediu arată că gaura din stratul de ozon va ajunge deasupra Europei, în Scandinavia şi în partea de est.

Datele la care vom fi, practic, descoperiţi în faţa radiaţiilor solare sunt 30 martie şi 31 martie, au anunţat iniţial cercetătorii germani.

Contactat de Ştirile ProTV, Markus Rex, cercetător la Institutul de Cercetări Polare, a declarat că prognoza anterioară a fost făcuta pe 14 martie şi că de atunci lucrurile s-au modificat puţin. Asta înseamnă că stratul de ozon rarefiat va traversa ţara noastră săptămânile următoare.

„Pierderea ozonului se agravează pe zi ce trece. Probabil că gaura aceasta nu va putea fi atenuată în următoarele 10-14 zile,” este de părere cercetătorul Markus Rex, cel care monitorizează mişcarea acestei găuri.

Pământul este înconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtrează aproximativ două treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Dacă toate razele acestea ar ajunge pe Pământ, viaţa de pe planetă ar fi cu totul altfel.

Practic, este vorba de aer ozonat, şi nu de ozon pur, având un număr mai mare de molecule de ozon (O3) în compoziţie decât aerul obişnuit (care conţine mai ales azot şi oxigen).

„Oamenii ar trebui să fie vigilenţi în condiţiile subţierii stratului de ozon”, a declarat Gier Braathen, unul dintre şefii Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

„Te poţi proteja prin informare, prin faptul că poţi purta o pălărie cu boruri largi şi prin folosirea unor creme cu protecţie UV. Este important să nu stăm prea multe ore în aer liber”, a mai spus el.

Specialiştii români de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) spun că fenomentul subţierii stratului de ozon este unul care ţine de mai mulţi factori, dar că nu este periculos pentru populaţie.

Climatologul Roxana Pojariu, de la ANM, a explicat pentru stirileprotv.ro cum se formează şi cum se deplasează această „gaură” din stratul de ozon.

„Avem de-a face cu nişte condiţii de vreme deosebite care au subţiat stratul de ozon foarte mult şi deplasarea acestei zone cu strat foarte subţire de ozon spre continentul european. Ozonul este creat de reacţii fotochimice în zonele polare ale planetei noastre. În afară de crearea şi distrugerea la faţa locului a ozonului, există mase de aer care pot să deplaseze practic odată cu ele aceste particule de ozon. Chiar dacă această gaură în ozon ajunge deasupra ţării noastre, ea nu se permanentizează aici. În plus, suntem la începutul primăverii şi astfel radiaţia solară directă este de mai mică intensitate decât în timpul verii. Efectul este diminuat”, a explicat Roxana Pojariu.

Ozonul este o moleculă specială de oxigen, care conţine trei atomi (O3), spre deosebire de molecula de oxigen obişnuită, care are numai doi (O2). Acesta este generat şi distrus în permanenţă, dar, într-o atmosferă nepoluată, procesul se desfăşoară într-o stare de echilibru, cantitatea de ozon generată fiind aproximativ egală cu cea distrusă. Dacă ar fi adus tot stratul de ozon la nivelul solului, ar putea fi acoperită planeta cu un strat de trei milimetri de ozon. Este exact cât trebuie pentru ca viaţa pe Terra să fie protejată.

Stratul de ozon este o regiune a atmosferei situată între 19 şi 48 de kilometri deasupra suprafeţei Pământului. În cadrul acestei pături atmosferice, concentraţia de ozon atinge 10 părţi per milion (ppm).

Ozonul propriu-zis, molecula formată din trei atomi de oxigen, se formează prin acţiunea razelor solare de o anumită lungime de undă asupra moleculei biatomice de oxigen.

Deasupra Arcticii, ozonul stratosferic s-a diminuat cantitativ de câteva ori anual, în cursul ultimilor 15 ani, în unele anotimpuri. Aceste diminuări sunt exclusiv rezultatul poluării atmosferei de către om cu diferite chimicale, cum ar fi clorofluorocarbonaţii (CFC – freonul – cel mai agresiv devorator de ozon, folosit pe vremuri ca agent de răcire la frigidere), dar şi compuşi conţinând bromuri, compuşi de halogen şi oxizi de azot.

Continua creştere a nivelului de radiaţii UV-B, din cauza reducerii stratului de ozon, duce la îmbătrânirea accentuată a pielii, cancere cutanate, boli de ochi, scăderea eficienţei sistemului imunitar şi are multe alte efecte negative.

Cele mai citite

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă