5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialGaura de 400 de milioane

Gaura de 400 de milioane

Gaura financiara a fost umpluta cu banii populatiei, prin mariri ale pretului energiei.

Siguranta energetica a tarii "a fost pusa in pericol".

Fostul ministru seres nu i-a demis pe directorii implicati in "complot".

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul General sustin ca in dosarul "Hidroelectrica", unde a fost pus sub invinuire fostul ministru al Economiei Codrut seres, pagubele depasesc 400 de milioane de euro. Prejudiciul ar fi fost creat, in perioada 2002-2006, prin vanzarea de energie cu preturi mai mici decat pretul de productie. Beneficiarii principali au fost Energy Holding (Bogdan Buzaianu, finul ex-ministrului PSD Dan Ioan Popescu), Luxten SRL, Euro-PEC. Contractele au fost incheiate intre anii 2002 si 2004 si se deruleaza inca. Codrut seres a fost invinuit de participare la complot si de subminare a economiei nationale deoarece a ascuns informatiile furnizate de corpul sau de control si, in loc sa-i demita pe directorii de la "Hidroelectrica", i-a pedepsit pe cei care au descoperit nelegalitatile.
Procurorii au continuat ieri seria audierilor in dosarul "Energie- Hidroelectrica". Pana acum au fost puse sub invinuire noua persoane. "Grupul infractional", acuzat de complot si subminare a economiei nationale, s-a constituit in anul 2002 si atunci era format din Eugen Pena, Victoria Geormaneanu, George Asan, Carmen Marin, Nicolae Opris, care erau directori sau sefi de servicii la "Hidroelectrica". Din noiembrie 2003, rolul de lider al "complotistilor" ar fi fost luat de Traian Oprea, actualul director general al "Hidroelectrica". Tot atunci au mai aderat la grup Georgeta Iosif, director economic, si Ion Lungu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), intre 2003 si 2004. Din 2005, la sefia ANRE a fost instalat Nicolae Opris, membru al grupului acuzat de complot si subminare a economiei nationale.
Acest "grup infractional" ar fi avut ocazia in 2003 sa rezilieze contractele de vanzare de energie pagubitoare pentru "Hidroelectrica" deoarece a fost un an secetos si puteau fi invocate clauzele de forta majora. Nu au facut-o, sustin procurorii. Mai mult, au marit cantitatile de energie vandute preferential, in special catre "Energy Holding". Pentru a-si onora contractele de vanzare de energie, care depaseau posibilitatile sale de productie, "Hidroelectrica" a cumparat energie, la pretul pietei, de la "Termoelectrica" si a vandut-o mai ieftin catre clientii ei preferati.
Membrii grupului de "complotisti" mai sunt acuzati ca au incheiat contracte de retehnologizare a unor grupuri hidroenergetice la preturi supraevaluate.

Acuzatiile trebuie dovedite

"Acuzatiile sunt foarte grave si sunt, poate, egalate doar de cele aduse sotilor Ceausescu, insa ele trebuie dovedite. Ministerul Economiei si Finantelor este rezervat sa ia vreo masura drastica, cel mai corect este sa vedem evolutia anchetei", a afirmat Varujan Vosganian la un forum organizat la Sinaia pe tema dezvoltarii Romaniei dupa integrarea in Uniunea Europeana. Vosganian a comentat ironic: "Eu am spus si mai demult ca anul 2007 este anul energiei. Este drept ca Parchetul e prima institutie care a inteles asta, iar noi incercam sa tinem pasul." El a adaugat ca "disputa are o puternica incarcatura politica", fara a face alte precizari.
Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă