Inspectorii ANAF spun ca in ultimii cinci ani din mandatul lui Nicolae Cristea, la Loteria Romana s-a inregistrat o paguba de 14,382 milioane euro. Suma reprezinta nevanzarea biletelor loto tiparite cu pretul in lei vechi, la care se adauga primele si sporurile incasate ilegal de conducerea Loteriei.
"Guvernarea" de 13 ani a lui Cristea peste Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) a lasat o gaura de circa 14,5 milioane de euro. Aceasta este una dintre concluziile inspectorilor ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala), care au terminat controlul financiar fiscal, stabilit initial pentru perioada 2003-2005. Dupa 11 luni de cercetari, specialistii ANAF au impus 60 de masuri, una dintre ele fiind ca, in 15 zile de la semnarea procesului verbal de primire a rezultatelor controlului in dosarul "Loteria", sa li se comunice numele demnitarilor care au primit suveniruri de la conducerea CNLR. Finalizarea cercetarilor a declansat insa un alt scandal, de data aceasta intre actuala conducere a companiei si inspectorii ANAF. "Voi cere Consiliului de Administratie sa intocmeasca plangere penala impotriva echipei de control, care a intarziat nepermis de mult cu trimiterea dosarului, apoi au extins controlul si pe perioada in care am venit eu in fruntea institutiei, fara a avea insa o dispozitie sau mandat", a acuzat Liliana Ghervasuc, noul presedinte al CA si director general al CNLR.
18 milioane de lozuri, maculatura pe stoc
Cu toate ca se stia de schimbarea ROL in RON, echipa de directori condusa de Nicolae Cristea, presedinte si director general la Loteria Romana, a comandat lozuri in exces, chiar daca studiile aratau ca numarul lor este prea mare fata de cerere. Practic, au fost comandate si tiparite prea multe lozuri fata de puterea de absorbtie a pietei in intervalul de timp ramas pana la termenul obligatoriu de folosire exclusiva a leului greu. Cum era de asteptat, intrarea leului greu in circuit le-a transformat in maculatura. Potrivit legii, nici un loz nu mai putea fi vandut dupa 30 iunie 2006, daca pretul era trecut in ROL. Astfel, au ramas pe stoc 17.859.823 de bucati de "hartie norocoasa". In total, pretul obtinut din vanzarea lozurilor ramase nefolosite ar fi adus in bugetul CNLR fix 13.982.834 de euro. Bani pe care Loteria Romana i-a pierdut. Din fericire, suma de cumparare a lozurilor este mult mai mica. CNLR a platit firmei germane GPS Honzel aproape 200.000 de euro pentru realizarea lozurilor.
Miscarea lui Cristea este cu atat mai curioasa cu cat cumpararea lotului de 20 de milioane de lozuri s-a facut dupa aparitia legii privind schimbarea ROL in RON, Legea 348/14.07.2004. Actul normativ prevedea clar termenul de gratie, destul de scurt, in care mai puteau fi vandute produse inscriptionate cu ambele preturi. Nicolae Cristea a decis sa achizitioneze un lot de 20 milioane lozuri, desi era limpede si pentru necunoscatori ca nu avea cum sa le vanda pana la data-limita de 30 iunie 2006.
Se cauta demnitarii cu suveniruri marca loto
Controlul financiar fiscal a descoperit ca Nicolae Cristea a reusit sa-si cumpere linistea cu suveniruri pentru demnitari si publicitate pentru ziare. Acum, inspectorii ANAF vor sa stie unde au ajuns cele 62 de tablouri, obiectele de arta, servietele din piele, ceasurile, inclusiv ceasul de 92 de milioane de lei vechi etc. Nicolae Cristea va trebui sa detalieze de ce si cui a trimis atentiile in perioada 2003-2005, mai ales ca o parte din banii cheltuiti pe suveniruri nu au justificare legala. Cristea nu mai are insa timp prea mult pentru a-si aminti cui a dat cadourile. Inspectorii ANAF au stabilit ca termen limita doua saptamani din momentul in care actuala conducere a Loteriei semneaza procesul verbal de primire a dosarului de control al activitatii din mandatul Cristea.
Ziua neagra: 6 martie
Pe data de 6 martie, Consiliul de Administratie al CNLR se va intalni pentru a discuta in detaliu "Dosarul Loteria" si cele 60 de masuri impuse de ANAF. Una dintre ele este reorganizarea Loteriei, numita asa doar pentru folosirea unui termen rezonabil. De fapt, prin reorganizare se intelege demiterea directorilor lui Cristea pentru toate faptele descoperite de specialistii ANAF. Si asta fiindca Nicolae Cristea nu a luat singur decizii, ci acestea au fost aprobate de CA si AGA. Tot pe data de 6 martie, Liliana Ghervasuc, seful actual al Loteriei Romane, urmeaza sa solicite membrilor sa faca plangere penala impotriva inspectorilor ANAF. "Acestia au intarziat nepermis de mult cu rezolvarea dosarului, iar limita de timp era in septembrie 2006. Nu au reusit acest lucru si au incercat intr-un fel sa-si justifice intarzierea. Pe scurt: au extins controlul si asupra activitatii mele. Am fost intrebata tot felul de lucruri, intrebari care trebuiau sa-i fie adresate lui Nicolae Cristea. De aceea, le-am spus si inspectorilor ca voi cere declansarea procedurii penale pentru abuz in serviciu si fals in documente publice. Au modificat perioada controlului fara a avea nici o dispozitie sau mandat", a precizat Liliana Ghervasuc. "In opinia mea, au extins controlul pentru a-mi bloca mie activitatea. Daca s-ar fi incadrat in timp, puteam sa aplic cele 60 de masuri din septembrie. In toata aceasta perioada eu nu am putut face mare lucru, iar directorii mei au fost la dispozitia organelor de control, si nu a mea", a mai spus sefului Companiei Nationale Loteria Romana.
Primele, inapoi!
Inspectorii ANAF au mai constatat ca primele si sporurile incasate de Nicolae Cristea nu au respectat litera legii. Ca urmare, acestia ii cer fostului stapan al lozurilor sa restituie circa 14 miliarde de lei vechi, reprezentand aproximativ 400.000 de euro. Cristea are ca termen 30 de zile, din momentul in care semneaza procesul verbal de primire a procesului verbal. Acesta nu a semnat inca documentul care insumeaza sase dosare privind activitatea sa din 2000-2005.
Reamintim ca Nicolae Cristea a fost obligat sa renunte la conducerea companiei dupa o serie de scandaluri de presa, in care au fost dezvaluite salariile colosale si contractele suspecte cu George Copos, fost vicepremier din partea Partidului Conservator. In final, cei doi au fost acuzati de evaziune fiscala de peste un milion de euro in urma cumpararii a 38 de spatii comerciale, la pret supraevaluat. Cele aproximativ 14 miliarde de lei vor trebui restituite de Cristea intr-o luna de zile, pentru ca nu au fost incasati legal. Inspectorii ANAF au concluzionat sec: "S-au constatat anumite abateri legale privind incasarea drepturilor salariale pe 2003-2005, respectiv a fost omis articolul 7, aliniat 2, din OUG 79/2001".
Leafa de 50 de milioane
In timpul in care procurorii DNA si inspectorii ANAF realizau controale paralele, Nicolae Cristea s-a aflat mai tot timpul in concediu medical. Cand nu s-a mai putut invoca o boala, fostul sef al companiei de stat si-a luat concediu de odihna. Cu toate ca, de un an de zile, cel supranumit "dictatorul" de catre o parte din angajati este platit. Nu cu miliarde, ca atunci cand era director general, ci cu 50 de milioane de lei vechi. Si acestia impozabili. Aceasta este suma minima acordata pentru functia de consilier. Cristea ocupa in prezent functia de consilier al Lilianei Ghervasuc, asa cum singur a precizat in una din clauzele trecute in contractul sau de munca, atunci cand a preluat fraiele Loteriei Romane. Conducere pe care nu a parasit-o decat dupa 13 ani.
Se vor renegocia toate contractele
Prejudiciile financiare aduse de Nicolae Cristea nu au insemnat doar primele, sporurile si lozuri comandate aiurea. In cadrul controlului financiar fiscal s-a descoperit ca toate contractele incheiate pentru videoloterie, pariloto etc. au fost realizate doar in beneficiul clientilor. Contractele nu pot fi reziliate pana in 2013 pentru ca ar ingropa in datorii Compania Nationala Loteria Romana. Pot fi insa renegociate, ceea ce au stabilit ca masura reparatorie – una din cele 60 – inspectorii ANAF.
"Renunt la toti consilierii"
Ieri, Liliana Ghervasuc ne-a confirmat ca doreste sa-l demita pe Nicolae Cristea printr-o procedura simpla. "Am realizat o noua organigrama, in care eu nu voi mai avea angajati consilieri. Printre cei la care renunt se afla si domnul Cristea, care oricum nu m-a ajutat. El a avut probleme cand cu DNA, cand cu ANAF. Iar cand nu era anchetat se afla in concediu de odihna. Eu nu vreau sa aduc prejudicii financiarea companiei prin plata unor oameni care nu ma ajuta cu nimic", ne-a declarat Ghervasuc.
Cadourile pentru demnitari si publicitatea in mass-media si-au atins tinta
In exclusivitate, pe 22 februarie, "Romania libera" a dezvaluit continutul raportului ANAF, inclusiv faptul ca fostul sef al Loteriei a cheltuit zeci de miliarde pentru publicitatea din ziare si televiziuni, bani la care s-au adaugat si miliarde cheltuite pe cadouri pentru demnitari. Persoane inca necunoscute din Ministerul Finantelor, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Parlament sau Guvern au primit cadou genti-diplomat, tablouri, ceasuri, obiecte artizanale. Doar cinci miliarde de lei vechi au fost considerate cheltuieli nelegale. Oricum, scopul pentru care au fost alocate aceste sume a fost atins. In cei 13 ani de sefie la CNLR, Nicolae Cristea nu a avut nici o problema cu autoritatile statului roman. Chiar daca a fost controlat in aceeasi perioada (2000-2005) pe care au avut-o in vedere acum inspectorii ANAF.