5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialGata pentru 3D?

Gata pentru 3D?

Suntem probabil la inceputul unei noi ere in cinema, era tridimensionala (3D). Deocamdata ne uitam la pe­li­­culele 3d cum se uitau oamenii la filme la inceputurile lor rudimentare si le considerau distractii ieftine.

Probabil ca fiecare dintre noi a fost surprins, macar un pic, prima data cand a vazut iesind… o chestie din ecran si venind spre el. Asa cum s-au speriat si primii spectatori ai cinema-ului cand au vazut trenul fratilor Lumiere venind pe panza direct spre ei. 3D-ul mi se pare o ocazie unica de a intelege sperietura acelor oameni – care pana acum parea atat de amuzanta. Deocamdata, majoritatea filmelor 3D se bazeaza doar pe inovatia tehnica, lasand la o parte aspectul de film si batand moneda pe abilitatea nou dobandita a spectatorului de a percepe distanta dintre obiectele de pe ecran. Speranta schimbarii vine cu James Cameron si primul sau film dupa "Titanic", "Avatar", ce promite sa integreze cu gratie 3D-ul in cinema.
Dupa acest intro monstruos, dar necesar, trebuie mentionat: "Coraline" nu face parte din seria de filme 3D giumbusluc. Este primul film stop motion animation (adica e cu papusi, modele si toate cele) facut complet in 3D, ceea ce inseamna ca fiecare cadru are valente tridimensionale. Mai are, de asemenea, marele atu de a-l avea pe Henry Selick ca regizor, un om care si-a demonstrat imaginatia in repetate randuri, de la "Nightmare Before Christmas" si "James and the Giant Peach" pana la, sa zicem, "Monkeybone".

Coraline este o fetita care se muta cu parintii in mijlocul pustietatii intr-o casa mare si veche in care ea gaseste o usita ce duce spre un univers alternativ, unde toate lucrurile sunt exact asa cum ar vrea ea sa fie. Pe sistemul "ai grija ce-ti doresti", insa, ea ajunge sa se lupte pentru a-si recapata vechea viata inapoi. Asa se diferentiaza filmul acesta de celelalte din categoria lui, aici pare sa se fi conceput filmul in sine, un scenariu si un fir narativ, abia apoi cau­tandu-se avantajele care pot fi oferite de 3D. Pe cand in celelalte filme tridimensionale pare ca s-au grabit cu totii sa-si flexeze muschii tehnologici si au uitat cu totul de scenarii si alte lucruri triviale de gen.  

In ciuda eforturilor mentionate mai sus, Henry Selick nu a gasit, din pacate, cheia sau echilibrul filmului 3D. Desi este o incercare onorabila si pe alocuri tridimensionalitatea adauga un plus de originalitate atmosferei create de Selick, in ansamblul lucrurilor, 3D-ul pare sa fure mai mult din filmul lui decat adauga. Adesea e distrasa atentia de la filmul in sine la artificiile vizuale si asta poate fi mai mult o vina a spectatorului, neobisnuit cu ele. In sensul asta, Selick a facut un film inaintea timpului lui. Publicul nu e gata sa consemneze aspectul tridimensional si sa fie in continuare atent la ce se intampla in film, fara sa fie distras de lucrurile spre care pare ca poate intinde mana si atinge.

Coraline 3D     
Coraline
Fantastic, SUA, 2009, 1h 4min.
Regia: Henry Selick.
Cu: Dakota Fanning, Ian McShane.
Bucuresti (Hollywood Multiplex,
Movieplex Plaza, Starplex).

Cele mai citite

Șomaj ridicat în rândul tinerilor români: unul din patru nu găsește loc de muncă

Rata șomajului din România a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 5,3% în noiembrie 2024, față de 5,4% în luna precedentă. Potrivit datelor publicate de...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...

Elon Musk ar fi discutat despre înlăturarea lui Keir Starmer din funcția de prim-ministru al Regatului Unit

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi purtat discuții private cu aliații săi privind posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir...
Ultima oră
Pe aceeași temă