-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialGastronomie românească de secol XXI. Vasi, bucureşteanul care a inventat „burgerul à...

Gastronomie românească de secol XXI. Vasi, bucureşteanul care a inventat „burgerul à la Cluj“

Îl cheamă Vasile Nicolae şi îl mai desparte aproape jumătate de deceniu până la 40 de ani, dar între cele peste 30 de restaurante în care a lucrat în cei 17 ani de meserie se regăsesc multe de cea mai bună calitate (Pogany, Loft, Raionul de Peşte, Vernescu, Uptown, Cantine de Nicolai) – şi nu doar din Bucureşti.

Se descrie drept „un nonconformist“.Şi spune că nu e ne­voie să fie proprietar ca să se implice cu trup şi suflet în bucătăria pe care o coordonează.

 

Crede în ingredientele procurate local, în funcţie de sezonalitate şi de posi­bi­­lităţile concrete de apro­vizio­nare, şi e adeptul mâncărurilor simple, dar frumos prezentate şi atent lucrate, după toate regulile artei, care să-i provoace plăcere clientului. Crede că respectul faţă de client, faţă de colegi şi de propria persoană, alături de pricepere şi interesul pe care îl depune fiecare bucătar faţă de munca sa constituie „ingredientele din afara farfuriei“ care dau măsura unui profesionist.

Experienţa în tehnicile diverselor tipuri de gastronomie (asiatică, franţuzească, românească, sud-americană, mediteraneană) i-a permis lui Vasile Nicolae să se joace, să poată reinventa, să se depărteze de prejudecăţi şi să dea naştere unor altfel de mâncăruri, uneori surprinzătoare. Ca, de pildă, „burgerul à la Cluj“. Care este, de fapt, o intersectare dintre mai multe mâncăruri extrem de populare: un clasic internaţional ca burgerul – de data asta, din carne de raţă (o evidentă aluzie la alt „clasic“, raţa pe varză), după o reţetă şi din nişte componente în proporţii „constructive“, precis stabilite de Chef.

Burgerul e combinat cu „varza à la Cluj“ făcută în borş şi condimente trase la wok, pentru ca varza să rămână puţin crocantă. Mai apare, evident, şi chifla: de data asta, e din mămăligă fiartă în lapte şi apoi pusă pe grătar, având în compoziţie ierburi, usturoi şi un pic de parmezan. Fireşte, nu lipsesc roşia pe grătar, o jumătate de ardei iute şi (cum altfel, dacă e o reţetă inspirată din Ardeal) o felie de bacon „crocănţită“ pe plită.

Chef Vasile Nicolae nu are ezitări să-şi expună reţeta: „M-aş bucura dacă altcineva ar considera că merită imi­tată sau, de ce nu?, îmbunătăţită. Nu putem progresa altfel, doar preluând de la alţii şi încercând să facem mai bine“.

Şi, parcă pentru a demonstra că nu e nevoie neapărat să mergi la „case scumpe“ ca să mănânci bine, dacă reţeta de mai sus v-a plăcut, dacă mai vreţi să încercaţi şi altele sau doar să-l cunoaşteţi pe Chef Vasi Nicolae, îl găsiţi în zona Vitan din Bucureşti, la Lulu’s Social Bistro, pe Strada Foişorului 107. Colţ cu Zizin.

Lulu’s Social Bistro

0742.246.246

office@lulusbistro.ro

lulusbistro.ro

 

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă