3.3 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialGărzile private depăşesc numărul poliţiştilor în şapte ţări UE, România fiind pe...

Gărzile private depăşesc numărul poliţiştilor în şapte ţări UE, România fiind pe locul doi – studiu

Numărul personalului de securitate din sectorul privat îl depăşeşte pe al poliţiştilor din şapte state UE, între care şi România, aflată pe locul doi, potrivit ultimelor date ale CoESS, o structură de lobby pentru securitate privată, de la Bruxelles, relatează publicaţia electronică EUObserver, citat de Mediafax.

Pe primul loc se află Ungaria, cu 104,97 gărzi private la 10.000 de locuitori, în comparaţie cu 39,94 ofiţeri de poliţie. Pe locul doi este România, cu 49,84 de gărzi private la 10.000 de locuitori, faţă de 25,62 de poliţişti. În acest clasament urmează Irlanda, Polonia, Finlanda, Luxemburg, Bulgaria, Cehia şi Slovenia. Italia, Spania, Malta, Danemarca, Belgia şi Lituania au cele mai scăzute niveluri de poliţie privată.

Cele mai populate ţări din Uniunea Europeană (UE) tind să aibă cele mai mari „armate” de securitate privată, Germania numărând 170.000 de gărzi private, Polonia înregistrând 165.000, Franţa – 160.000, iar Marea Britanie 120.000. Pe de altă parte, România are 107.000 de gărzi private, iar Ungaria 105.121 de gărzi private. Însă, Turcia are cele mai numeroase trupe de securitate privată din Europa, cu un personal de 257.192 de membri.

„Mai ales noile ţări membre ale Uniunii au cel mai ridicat raport favorabil securităţii private”, se arată în acest studiu, intitulat A Treia Carte Albă. „Acest trend confirmă o opţiune continuă şi susţinută către noi ţinte economice, mai apropiate de piaţa liberă decât «vechea» Europă, cu excepţia Luxemburgului şi Irlandei”, continuă studiul. Documentul notează că sectorul are, în prezent, 1.630.524 de angajaţi în Europa, cu 176.888 mai mulţi decât în 2009, şi este dominat de bărbaţi.

Cea mai importanţă tendinţă este cea potrivit căreia „companiile, persoanele şi un număr în creştere de autorităţi publice cer industriei private de securitate personal de protecţie (bodygarzi)”, subliniază studiul. CoESS face lobby pe lângă Uniune pentru a recunoaşte calificările gărzilor private, cu scopul de a le permite să se poată angaja în orice ţară din bloc. Însă, „în paralel cu (activitatea) intensă de lobby a CoESS”, acestui sector nu i se aplică directiva privind serviciile, care obligă „vechile” ţări ale Uniunii să angajeze muncitori din cele „noi”.

Un oficial european a declarat pentru EUObserver că Bruxelles-ul intenţionează să „împrumute” soldaţi de la statele membre cu experienţă în paza ambasadelor în puncte „fierbinţi”, precum cei britanici în Irak şi cei francezi în Ciad. „Se intenţionează ca «sectorul public» să furnizeze servicii de securitate pentru unele delegaţii (europene). În unele cazuri va fi prea sensibil politic să ai securitatea fizică asigurată exclusiv de companii private. Deci, ne aflăm în această dezbatere”, a declarat sursa citată.

Cele mai citite

Compania rusă de stat Gazprom nu va mai livra gaze către Europa prin Ucraina după 31 decembrie 2024

Compania rusă de stat Gazprom se așteaptă ca, după 31 decembrie 2024, să nu mai fie livrate gaze naturale către Europa prin Ucraina, având...

Papa Francisc denunță „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-un discurs de la Vatican

Papa Francisc a condamnat luni, la Vatican, „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-o critică indirectă asupra politicii Israelului, la o săptămână după ce...

Horoscop 27 noiembrie 2024. O zi bună pentru comunicare și idei noi pentru gemeni

Horoscp 27 noiembrie 2024. Horoscopul zilei vine cu vibrații puternice și oportunități de transformare. Energia cosmică favorizează introspecția și planurile pe termen lung, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă