22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialGary Moore: Hard-rock romantic

Gary Moore: Hard-rock romantic

Artistul va cânta duminică pentru prima dată în România, în cadrul turneului de promovare a albumului „Bad Four You Baby” lansat la 50 de ani de carieră.

Celebrul chitarist de blues Gary Moore sărbătoreşte 52 de ani de la prima reprezentaţie pe scenă. Jumătatea de secol de muzică a sărbătorit-o în urmă cu doi ani, când a lansat albumul „Bad Four You Baby”, după care a pornit într-un turneu mondial de promovare.

Versatilitatea interpretărilor de blues-rock ale lui Gary Moore a fost pe tot parcursul carierei sale inspiraţie şi pentru alţi muzicieni. A colaborat cu artişti de diverse abordări, care s-au lăsat seduşi de măiestria irlandezului: de la George Harrison, Colosseum II, Albert Collins, Jim Capaldi şi The Beach Boys până la Gary Husband, Ozzy Osbourne, Andrew Lloyd Webber şi B.B. King. De altfel, unul dintre cele mai influente nume ce i-au marcat stilul muzical a fost un alt artist celebru al genului, Peter Green, membru al trupei Fleetwood Mac, căruia Moore i-a dedicat albumul său tribute din 1995, „Blues for Greeny”, un material ce conţinea în întregime compoziţii muzicale ale lui Green.

Debut la 6 ani

Născut în 1952 în Belfast, Irlanda, Gary Moore a debutat la vârsta de 6 ani, după cum îşi aminteşte cu plăcere într-un interviu. A debutat pe scena auditoriului The Queen’s Hall din Edinburgh. „Totul s-a petrecut la un eveniment organizat de tatăl meu, acesta fiind cel care m-a îndemnat să urc pe scenă. Eram îmbrăcat în pantaloni scurţi, urcat pe un scaun pentru a ajunge la microfon şi am cântat piesa trupei The McGuire Sisters, «Sugartime”, a declarat rtistul pentru o publicaţie din oraşul natal. Gary Moore a mai povestit despre trupa înfiinţată în adolescenţă, numită „The Beat Boys”, alături de care concerta în clubul tatălui sau, grupul fiind influenţat de nume mari din muzica de la acea vreme, precum Elvis Presley, The Beatles şi Jimi Hendrix, artişti care l-au marcat pe celebrul chitarist pe tot parcursul carierei sale. Gary Moore s-a declarat mulţumit de cele peste cinci decenii petrecute în industria muzicală, afirmând că: „Am avut multe realizări în tot acest timp şi cel mai important este că nu am pierdut nici o clipă pasiunea pe care am avut-o pentru muzică încă de la 6 ani”.

Hituri memorabile

La 26 de ani cunoaşte succesul de critică, după lansarea materialului „Parisienne Walkways”, realizat în colaborare cu Phil Lynott, care i-a propulsat pe primele poziţii din UK Singles Chart. Primul album însă l-a lansat la 21 de ani, „Grinding Stone”. Urmează albumul „Thin Lizzy”, hitul „Black Rose: A Rock Legend”, ajungând pe locul 2 în topurile din UK. După episodul de jazz cu Colosseum II, în 1978 se întoarce la hard rock şi înregistrează albumul „Back On The Streets”. Dar primul album semnat Gary Moore a fost „Victims Of The Future”, iar piesa de greutate a fost „Empty Rooms”.

În 1985 lansează albumul „Run For Cover”, care ajunge pe locul 6 în topurile britanice. În 1988 apare discul „After The War”, cu un Gary Moore cu o voce şi atitudine heavy. Din anii ‚90, Gary Moore îşi schimbă total stilul, fiind atras din nou de blues ori cu „Still Got The Blues” dă marea lovitură. Cariera lui creşte tot mai mult pe filiera blues-ului, când apare colaborarea cu Peter Green. După 1997, Gary Moore intră într-un con de umbră, dar revine în forţă în 2001 cu albumul „Back To The Blues”.

Moore este, un artist ce a in­­fluen­­ţat numeroşi chitarişti, printre care Randy Rhoads, John Sykes sau Kirk Hammett (Metallica), fiind renumit pentru stilul său imprevizibil, un melanj de rock, jazz, blues şi country, de la riff-uri tradiţionale de electric blues până la hard rock sau heavy metal. Piese precum „Parisienne Walkways”, „Out in the Fields”, „Empty Rooms”, „Over the Hills and Far Away”, „Wild Frontier”, „Friday on My Mind”, „After the War”, „Still Got the Blues (For You)” sau „Story of the Blues” au făcut istorie în interpretarea lui Gary Moore, artistul fiind considerat şi astăzi unul dintre cei mai talentaţi chitarişti şi interpreţi ai tuturor timpurilor. 

Festival de vară în Capitală

Gary Moore va concerta în România, pe data de 18 iulie, în cadrul Ciuc Summer Fest, organizat de E!magic, pe scena Zone Arena. Festivalul va avea loc de astăzi până duminică şi, alături de Faithless, Pink Martini şi Gary Moore, programul va include şi numeroase trupe româneşti, precum Şuie Paparude, Urma, Viţa de Vie, Sensor, Discoballs, L’orchestre de Roche, Kumm, Brum Conspiracy, Les Elephants Bizarres, E.M.I.L, The MOOoD şi The Mono Jacks, urmând ca serile de vineri şi sâmbătă să se încheie cu petrecerile Silent Disco. În cele trei zile se vor desfăşura peste 15 show-uri  şi multe extra activităţi speciale pentru distracţia publicului. În timpul festivalului biletele se pot cumpăra de la casele de bilete din incinta Zone Arena, la preţurile: 110 lei, 180 lei şi 240 lei.

110 lei costă cel mai ieftin bilet în Zone Arena

15 show-uri sunt programate în cele trei zile de festival.

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă