Tehnologia evoluează astăzi cu viteze extraordinare, dar în urmă cu 18 ani, niciun român nu cunoștea conceptul de telefon mobil. Ne bucuram când puteam cumpăra acele stații de tip walkie talkie și să vorbim la cel mult 200 de metri. A fost de ajuns să vină o companie de telefonie, câteva reclame și deja românii au început să depindă tot mai mult de aceste telefoane. În prezent, în România s-au vândut peste șapte milioane de telefoane, dintre care 91% sunt smartphone-uri.
Nokia 5510 și 8810
Primul telefon mobil care a ajuns în România a fost Nokia 5510 și a început să fie folosit de la finalul lui aprilie 1997. Următorul model de la Nokia care a spart piata a fost 8810, mai ales că la doi ani diferență, modelul apare în filmul Matrix iar isteria de a avea acest model a crescut progresiv. Nokia a fost unul dintre primele companii care a inclus in modelele de telefon jocurile precum Snake, Space Impact sau bubble.
CITEȘTE ȘI: Cum va arăta Nokia 3310 ca și smartphone
Motorola Startac
Chiar daca a fost lansat în aceeași perioadă cu Nokia, Motorola avea un display simplu care afișa numerele de telefon și SMS-uri. Dar, ca design, depășea tot ce se găsea în acel moment pe piață.
Ericsson T20 – Dimensiunea încep să conteze
Modelul Ericsson T20 a început să fie apreciat din 1998, mai ales de către clientela feminină pentru că era un model versatil și mult mai mic în comparație cu modelele de la Nokia.
CITEȘTE ȘI: Cum arată fotografiile realizate cu un model Nokia cu cameră de 41 MP
Sagem MC 920, atât de mic
Telefoanele franțuzești încep să fie căutate din 1999, pentru că vor fi mult timp recunoscute ca fiind cele mai mici telefoane de pe piață.
Siemens C35, pentru toată lumea
A fost unul dintre modelele care se dădea gratuit la anumite abonamente și era popular printre cei cu venituri reduse.
Alcatel One-Touch si Bosch 509 – „cărămizile„ anilor ’90
CITEȘTE ȘI: Care este suma astronomică pe care a plătit-o Nokia pentru a cumpăra Alcatel
Finalul anilor ’90 a fost cucerit de acele modele de telefon numite „cărămizi”, care se ofereau gratis la abonamente sau la cartele.
Nokia 3310 – Regele telefoanelor mobile
Din anul 2000, timp de peste 5 ani, telefonul Nokia 3310 s-a vândut în aproximativ 126 de milioane de unități în întreaga lume într-o perioadă în care rețelele de comunicație nu erau atât de avansate. Telefonul este atat de cunoscut încât și astăzi se mai vinde pentru nostalgici pe diferite site-uri de specialitate.
NOKIA 6230 si seria N
Începând cu anul 2003, Nokia și alte companii vin în zona de multimedia cu primele telefoane cu cameră foto, video, senzor infraroșu, lanternă, wap, jocuri color, servicii de mail și Messenger.
Citește și: Cum să-ți alimentezi telefonul cu o Cola
De la butoane la telefoane touchscreen, de la touchscreen la smartphone
Nokia 9210 este primul smartphone cu sistem de operare. A fost realizat în stil Communicator, dispunea de un ecran color şi procesor ARM. Utilizatorii puteau folosi servicii precum mesagerie, SMS, fax, internet (web, WAP), contacte, calendar, office, calculator, ceas, recorder dar si convertor de unitati. Acesta a fost si primul telefon care permitea implementarea de aplicaţii ce puteau fi descărcate de utilizatori.
CITEȘTE ȘI: Ce știe să facă Nokia N1
IBM Simon este considerat a fi un fel de strămoș al smartphone-urilor din prezent. IBM a vândut circa 50.000 de unități ale lui IBM Simon, în cele șase luni în care a fost prezent pe piață și fascinează și astăzi chiar dacă nu avea cameră foto iar display-ul era de tip e-paper ca la book readerele de astăzi. În schimb a fost primul smartphone care avea stilus și recunoaștea semnăturile holografice. În 2007, compania Apple revoluţionează industria telefoniei mobile lansând telefonul iPhone cu touchscreen. Nu era primul smartphone, însă era primul cu o interfaţă uşor de utilizat.
</p>