14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO: Olanda refuză să trimită Rusiei piese arheologice împrumutate din Crimeea

GALERIE FOTO: Olanda refuză să trimită Rusiei piese arheologice împrumutate din Crimeea

Piesele arheologice din Crimeea, care au fost împrumutate unui muzeu din Amsterdam trebuie returnate la încheierea expoziţiei, a declarat, joi, Mikhail Shvydkoi, reprezentant al preşedintelui rus privind cooperarea culturală internaţională, citat de agenţia de ştiri RIA Novosti.

Duminică, presa a arătat că reprezentanţii muzeului din Olanda, după ce s-a consultat cu Ministerul de Externe, au decis să trimită piesele arheologice Ministerului Culturii de la Kiev.

”Nu pot spune care este, în prezent, procedura legală, deoarece există o mulţime de variante diferite”, a precizat Shvydkoi, arătând că aceste piese trebuie să se reîntoarcă în Crimeea, ca parte a .patrimoniului acestei regiuni.

Ministerul ucrainean al Culturii a declarat, joi, că piesele arheologice vor sosi la Kiev, fiind împrumutate de această instituţiei muzeului din Olanda, şi că acestea aparţin patrimoniului ucrainean.

Expoziţia intitulată „Crimeea: aur şi Secretele de la Marea Neagră”, a fost deschis în muzeul Allard Pierson din Amsterdam în februarie, fiind deschisă până pe 18 mai. Colecţia include şi piese din aur, o cască de ceremonial şi pietre preţioase, realizate de sciţi.

Agenţia rusă de ştiri susţine că au existat zvonuri conform cărora Ucraina ar fi vrut să vândă aceste piese rare pentru un pachet financiar de la FMI. Lyudmila Strokov, şefa Muzeului de Istorie a Ucrainei a infirmat acest zvon, precizând însă că peste 20 de piese de colecţie realizate de sciţi au fost, de asemenea, trimise în străinătate, împreună cu cele din Crimeea.

Cele mai citite

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...
Ultima oră
Pe aceeași temă