15.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialGalatiul, impanzit de statuile eroilor comunisti

Galatiul, impanzit de statuile eroilor comunisti

» O strada poarta numele lui Gh. Stroiciu, unul dintre comisarii care a condus detasamentele revolutionare in lupta importiva armatei romane.
» Vatmanul Spiridon Vranceanu, care a lasat intr-o balta de sange un sublocotenent, are statuie in centrul orasului, pe soclul statuii fostului primar, Al. Moruzi.

Statuile vip-urilor comuniste se simt bine la Galati. La 18 ani de la schimbarile din 1990, care presupuneau cel putin o abordare sincera a istoriei din anii regimului comunist, revolutionarii de ocazie, transformati de propaganda comunista in eroi, inca au statui in centrul orasului, iar unele strazi le poarta numele, chiar daca acesti "eroi" au luptat impotriva statului roman. Pe strada Domneasca, la cativa pasi de Primaria Galati, se afla bustul revolutionarului Spiridon Vranceanu. In anii ’50, comunistii au dat jos de pe soclu statuia lui Alexandru Moruzi, fost primar al Galatiului, si au pus pe soclu bustul lui Spiridon Vranceanu. Acesta a fost "muncitor la tramvaie" si a fost una din victimele demonstratiei de la 13 iunie 1916. Miscarea sindicalistilor nemultumiti de scaderea nivelului de trai din cauza razboiului a fost speculata de catre socialistii condusi de dr. Cristian Racovski, una din eminentele cenusii ale comunistilor rusi si ucraineni si un promotor al extinderii Revolutiei din Octombrie. In 1918, Racovski va deveni presedintele asa-zisei Republici Democratice Moldovenesti de dincolo de Nistru si va milita inversunat impotriva Romaniei.

 

In dimineata de 13 iunie 1916, sindicalistii s-au adunat la cinematograful Regal si au fost instigati la o revolta violenta de dr. Racovski. Coloana a inaintat pe strada Portului si, cand manifestantii i-au atacat cu bate si leturi rupte din garduri pe soldatii din cordonul trimis sa opreasca demonstratia si tabarasera asupra tanarului sublocotenent Decebal Eliade, ce se afla trantit la pamant, intr-o balta de sange, unul dintre soldati a tras un foc de revolver asupra celui ce luase sabia locotenetului si nu se stia ce voia sa faca cu ea. Asa a intrat in istorie Spiridon Vranceanu, manifestantul care luase sabia sublocotenentului. Alt "erou", Gh. Stroiciu, se poate mandri ca o strada din Galati ii poarta numele. La doi ani dupa demonstratia de pe strada Portului, in ianuarie 1918, Stroiciu s-a mutat la Odesa, actionand tot sub pulpana bolsevicului Racovski. La Odesa se retrasesera parlamentarii romani, comisiile de aprovizionare, o parte din trupe si o parte din flota romana. La ordinele lui Racovski, Stroiciu s-a instalat pe nava "Durostor", s-a autointitulat "comisar maritim, presedinte al comitetului revolutionar" si a condus "detasamentele revolutionare" la arestarea parlamentarilor si ofiterilor romani si rechizitionarea navelor romanesti.

 

Acum, o strada din valea orasului Galati poarta numele lui Gh. Stroiciu, marele erou al luptei impotriva statului roman. In zona cartierelor de case se afla statuia lui Spiru Placintaru, "victima" a rascoalei de la 1907. De fapt, in 1907, la Galati nu au demonstrat tarani, ci carutasi si mahalagii din cartierele Vadul Ungurului si Lozoveni, iar Spiru Placintaru nu a murit de glont pe strada Domneasca, cum spun cronicarii comunisti, ci in spital, din cauza agravarii unei afectiuni la un picior. Dar ce mai conteaza asta acum – a fost decretat revolutionar, are statuie, cum nu au multi scriitori, nici pictorul Mantu, nici compozitorul Iosif Ivanovici.

Cele mai citite

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se opune ca țara sa să devină „patrie alternativă” pentru palestinieni

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a exclus categoric marţi orice posibilitate ca ţara sa să servească drept "patrie alternativă" pentru palestinieni, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă