27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialGalaţi, oraşul "cârciumilor de vise"

Galaţi, oraşul „cârciumilor de vise”

În Galaţi, primul oraş din România în care au fost înfiinţate „magazine de vise”, care vindeau etnobotanice, au apărut acum şi „cârciumile de vise”.

Abia intrată pe piaţă şi devenită vedeta jurnalelor TV, berea „Mary Jo” numită şi „berea cu marijuana” pentru că are o aromă specifică dată de conţinutul de cânepă, a şi dat naştere primelor controverse, fiind considerată de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) un produs care deschide calea consumului de băuturi „spice”, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul etnobotanicelor. „Berea cu marijuana” este vedeta momentului la Galaţi, primul oraş din ţară în care a apărut la terase. Este produsă într-o fabrică din Boemia de Sud, Cehia, şi şi-a găsit consumatori şi în alte ţări europene. Spre exemplu, în Italia o ladă cu 24 de sticle de „Mary Jo” poate fi cumpărată en gros la preţul de 15 euro, adică la 62 de eurocenţi sticla. Cam 2 lei şi 50 de bani.

Este o afacere profitabilă, pentru că la terasele din Galaţi o sticlă de „Mary Jo” costă 13 lei, adică 4 euro. Mai ales după vâlva produsă prin apariţia ineditei beri la jurnalele TV, terasele din Galaţi au fost luate cu asalt, în special de tinerii curioşi să vadă ce gust are şi ce senzaţii le produce „berea cu marijuana”.

Poliţia a dat undă verde

Diferenţa dintre cânepa industrială, prezentă în berea „Mary Jo”, şi marijuana este conţinutul redus de THC (tetrahydrocannabinol), o substanţă halucinogenă. Dacă marijuana conţine 3% THC, cânepa industrială din berea care va fi pusă în vânzare în România va conţine doar 0,3% THC. Specialiştii au dat undă verde consumării acestei beri în România.

„O mostră din băutura respectivă a fost analizată în laborator, specialiştii concluzionând că berea nu conţine substanţe interzise de lege”, declară
scms Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi. Într-un comunicat dat publicităţii pe internet, CIADO se declară împotriva acestei decizii a autorităţilor: „Privim cu surprindere decizia autorităţilor de a aproba comercializarea în România a berii cu marijuana”.

Barurile, vad comercial

„Pentru început, băutura se va vinde în barurile din Galaţi, oraş unde, întâmplător sau nu, au apărut pentru prima dată şi magazinele de etnobotanice. Li­coarea, produsă în Cehia, are esenţă de cânepă, plantă înrudită cu marijuana. (…) Ţinând cont că autorităţile române n-au reacţionat când etnobotanicele au invadat România, la început cu ciuperci halucinogene şi ulterior, timp de 24 de luni, cu droguri de sinteză de tip amfetamină şi metamfetamine, aflate pe piaţă şi în acest moment printr-un fenomen scăpat de sub control, nu putem să nu ne întrebăm cum vor verifica autorităţile române compoziţia de halucinogene şi concentraţia de cânepă în timp, când nu au reuşit cu etnobotanicele?”, se spune în comunicatul CIADO.

Măsuri ineficiente

Galaţiul e primul oraş din ţară în care, în februarie 2009, au apărut magazinele de etnobotanice, numite şi „magazine de vise”. După un an şi jumătate, în octombrie 2010, la Galaţi funcţionau 22 de spiceshop-uri. În perioada 1 ianuarie-1 noiembrie, la „Urgenţa” Spitalului Clinic „Sf Apostol Andrei” au fost înregistrate 88 de cazuri de pacienţi intoxicaţi cu etnobotanice, dintre care 84 aveau vârste între 14 şi 38 de ani, iar 4 aveau vârste sub 14 ani.

În baza acestei statistici, pe 23.11.2010 Consiliul Municipal Galaţi a hotărât scoaterea în afara legii a „magazinelor de vise”, respectiv interzicerea, începând cu 1 decembrie 2010, a comercializării produselor halucinogene pe întreg teritoriul oraşului. Comerţul cu etnobotanice este însă în continuare înfloritor, prin internet. Mai nou, au apărut şi baruri ale căror vitrine sunt ornamentate precum cele ale „magazinelor de vise”. 

Cele mai citite

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă