18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialGalaţi-Brăila, polul frigului în sistem centralizat

Galaţi-Brăila, polul frigului în sistem centralizat

Zona Galaţi-Brăila a devenit „polul frigului” din apartamente, şcoli şi grădiniţe, ambele oraşe fiind ameninţate de întreruperea încălzirii în sistem centralizat din cauza datoriilor la întreţinere. După ce gălăţenii au stat o lună în frig, de pe 17 octombrie până la jumătatea lunii noiembrie, acum e rândul brăilenilor să îndure frigul din apartamente. Oprirea încălzirii a fost „cadoul” primit de brăileni de Ziua Naţională. Frigul a pus stăpânire pe mai mult de 11.000 de apartamente, grădiniţe, şcoli, licee şi instituţii din Brăila, care au rămas fără căldură din seara de 1 decembrie.

Motivul sistării încălzirii este neplata de către CET SA Brăila a datoriilor către Romgaz SA. „Din fericire, nu e foarte frig afară, dar asta nu înseamnă că aşa trebuie să stăm. Fac apel către toţi cetăţenii să încerce să îşi plătească măcar datoriile curente, aferente lunilor octombrie şi noiembrie, ca să se poată cumpăra gazul necesar şi CET-ul să poată funcţiona”, a declarat primarul Brăilei, Aurel Simionescu.

CET SA Brăila are de recuperat 10 milioane lei de la consumatori şi datorează furnizorului de gaze 8,4 milioane lei. Principalii datornici sunt asociaţiile de proprietari, pe rolurile instanţelor brăilene fiind 160 de procese. „Primăria nu are nici o datorie la CET, suntem cu plăţile la zi. Dacă nu reuşim în decembrie să colectăm de la populaţie 2 milioane lei din cele 6,5 milioane, plus cele 3milioane aferente lunii noiembrie, pentru că ne-am dus la 10 milioane, o spun cu toată responsabilitatea că e posibil ca de sărbători să nu avem apă caldă şi căldură”, a mai adăugat primarul Brăilei.

La Brăila situaţia este mai bună, pentru că sunt încălzite în sistem centralizat numai 11.000 din totalul de 53.000 de apartamente, însă la Galaţi sunt racordate la încălzirea centralizată 82.700 de apartamente şi 98 de unităţi şcolare. Galaţiul şi Brăila au în comun şi unele incertitudini în legătură cu viitorul sistemelor de încălzire centralizată şi costurile încălzirii.

Potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, pe lista celui de-al 2-lea eşalon de societăţi energetice ce vor fi privatizate pe locul 1 şi 2 se află unităţile Termoelectrica de la Galaţi şi Brăila.

 

Una caldă, alta rece

Sistarea furnizării căldurii s-a produs într-un moment în care brăilenii aveau toate motivele să fie optimişti, pentru că li se oferise siguranţa scăderii facturilor la întreţinere. Cu o zi înaintea sistării încălzirii, Consiliul Municipal tocmai aprobase scăderea preţului de facturare a energiei termice la populaţie de la 343 lei/Gcal la 274,46 lei/Gcal, diferenţa fiind acoperită printr-o subvenţie de 68,62 lei/Gcal, acordată de municipalitate.

 

Haos la Galaţi

Acum caloriferele gălăţenilor sunt calde, dar viitorul e nesigur. Tribunalul a declarat falimentul regiei Apaterm SA la cererea Electrocentrale SA. Apaterm a făcut recurs la ­Curtea de Apel. Edilii fac ce ştiu, adică se ceartă. În timp ce reprezentanţii PDL vor ca distribuţia căldurii să fie atribuită Electrocentrale, care ar primi în concesiune reţelele şi punctele termice, reprezentanţii PSD şi PNL se opun concesionării infrastructurii către o societate a Ministerului Economiei, care va fi privatizată în 2012. Prefectura a avansat şi varianta preluării încălzirii de către firma Dalkia. Încasarea facturilor curente ar putea intra în blocaj. Mulţi administratori refuză să facă plăţile într-un cont comunicat de lichidatorul Apaterm, pentru că nu ştiu ce este cu acel cont. În plus, nimeni nu e sigur că lichidatorul nu ar putea fi schimbat de instanţă. 

 

CET-ul din Brăila a ajuns obiect de decor, din cauza datoriilor pe care le au abonaţii

Cele mai citite

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...
Ultima oră
Pe aceeași temă