istemul de Management Integrat al Deşeurilor intră în etapa de elaborare a proiectului şi atragere a finanţării.
Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi pregăteşte întocmirea documentaţiei în baza căreia să fie accesată finanţarea pentru proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor“, în cadrul Axei Prioritare 2 a Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu. CJ a încheiat cu asocierea formată din două firme din Capitală, SC Fichtner Environment SRL şi SC Resourcing Environmental Consulting SRL, contractul nr.736/11.01.2013, în valoare de 1.109.862 lei, fără TVA, pentru serviciile de consultanţă şi concepţie tehnică pentru întocmirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiei.
Potrivit celor convenite prin contract, experţii celor două firme îi vor consilia pe funcţionarii CJ la întocmirea cererii de finanţare şi realizarea tuturor documentelor care stau la baza elaborării „Aplicaţiei de Finanţare“ pentru proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Galaţi“, ce urmează să fie propus spre finanţare prin Axa Prioritară 2 a POS Mediu, Domeniul major de intervenţie 1.
Firmele vor trebui să revizuiască unele documente elaborate deja, cum ar fi studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, studiul de evaluare a impactului asupra mediului şi analiza instituţională. După semnarea contractului de finanţare, specialiştii vor elabora documentaţia tehnică a proiectului şi caietele de sarcini pentru documentaţiile de atribuire a lucrărilor şi implementarea proiectului.
Reamintim că în primăvara trecută, prin hotărârea nr. 787/29.03.2012 CJ Galaţi a abrobat documentaţiile necesare obţinerii autorizaţiilor şi avizelor pentru emiterea certificatului de urbanism. Prin Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Galaţi se introduce în toate localităţile colectarea selectivă a deşeurilor. În cadrul proiectului sunt prevăzute construirea unei staţii de transfer la Târgu Bujor, cu o capacitate de 16.100 tone/an, construirea tot la Galaţi a unei staţii de sortare cu capacitatea de 37.800 tone/an şi a celulei nr.2 de depozitare în cadrul depozitului de la Tirighina, cu o capacitate de 1.826.604 metri cubi.
La Galaţi a fost construită o primă celulă de depozitare, conformă cu normele UE, cu capacitatea de 920.000 de metri cubi, în cadrul proiectului „Managementul integrat al deşeurilor urbane
solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi“.
Valoarea proiectului a fost de 23.000.000 euro, din care 17.250.000 euro finanţare nerambusabilă şi 5.750.000 euro dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii. Proiectul a constat în închiderea fostei gropi de gunoi, amenajarea noii celule ecologice, construirea unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi punerea la punct a sistemului de colectare
selectivă a deşeurilor.