16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGalatenii isi cauta "Big Ben"-ul

Galatenii isi cauta „Big Ben”-ul

Palatul Prefecturii din Galati a ramas fara mecanismul orologiului care, de 100 de ani, intona la fiecare ora acordurile valsului „Valurile Dunarii”, devenit simbol al orasului.
Mecanismul a fost luat pentru reparatii in primavara anului 2000, cand actualul primar al Galatiului, Dumitru Nicolae, era presedinte al Consiliului Judetean. Nicolae a devenit atunci primar, Consiliul Judetean s-a mutat in alt sediu, iar Palatul Prefecturii a intrat in reparatii. Asa ca toata lumea a uitat de mecanism. Acum, prefectul Mihai Capra i-a descoperit lipsa si a demarat cautarea sa: „Nu mai gasim mecanismul ceasului. Cutia e goala. Din cate mi-a spus domnul Dumitru Nicolae, se pare ca prin anul 2000 a fost luat pentru a fi reparat si nu a mai fost adus. Inca mai incercam sa gasim vechiul mecanism”, ne-a declarat prefectul Mihai Capra. Palatul Prefecturii din Galati, construit dupa planurile arhitectului Ioan Mincu, a fost inaugurat in aprilie 1906. Pe fatada sa principala se gasesc trei simboluri, doua statui realizate de sculptorul Frederic Storck, „Industria” si „Agricultura”, si orologiul care marca fiecare ora prin intonarea catorva acorduri din valsul „Valurile Dunarii”, compus de Iosif Ivanovici pe vremea cand era seful Fanfarei Regimentului 11 Siret din Galati. Palatul Prefecturii Galati a fost consolidat si reamenajat in ultimii sase ani, iar in aceasta toamna va fi reinaugurat. Din aceasta cauza, prefectul Mihai Capra incearca sa gaseasca vechiul mecanism al ceasului, pentru ca totul sa fie ca la 1906. Daca nu va fi gasit, probabil ca se va monta un nou mecanism, dar cadranul si acele orologiului vor ramane cele originale.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă