Autorităţile locale organizează, de-a lungul lunii decembrie, seria de evenimente „Să (re)descoperim Galaţiul”.
La Galaţi se desfăşoară de-a lungul lunii decembrie seria de evenimente „Să (re)descoperim Galaţiul”, organizată de Primăria Galaţi cu scopul promovării unor obiective istorice, culturale şi turistice ale oraşului şi de creare, în timp, a unei oferte turistice a Galaţiului. Bugetul proiectului este de 480.000 euro. Pentru o reamintire a vechii identităţi arhitectonice a oraşului, din perioada interbelică, când era unul dintre cele mai importante porturi de la Dunăre, a fost inaugurată ieri o expoziţie de decoruri urbane sub formă de butaforii, care reproduc faţade ale unor clădiri reprezentative din oraş.
Va avea loc şi un simpozion dedicat unei personalităţi marcante din istoria oraşului, domnitorul Al.I. Cuza, care la momentul alegerii sale ca domn al Principatelor Unite era pârcalăb de Galaţi. Mai sunt organizate simpozionul „Galaţi, porto-franco” şi expoziţii de carte veche şi de numismatică şi un concert de muzică populară dedicat zonei Covurluiului. Pe componenta sportivă va fi organizată prima ediţie a Turneului de Box „Lucian Bute” şi „Festivalul de Arte Marţiale”, programat la Sala Sporturilor pe 28-29 decembrie, un turneu cu peste 50 de participanţi.
În perioada 15-16 decembrie se va desfăşura Festivalul de folk „Decembre”. Pe 18 decembrie va avea loc „Multi Fest”, festivalul minorităţilor naţionale din Galaţi, care va consta într-o paradă a costumelor naţionale ale minorităţilor, expoziţii culinare, workshop-uri despre meşteşugurile tradiţionale ale minorităţilor, standuri cu publicaţii, proiecţii de filme documentare şi spectacole de teatru experimental în limba minorităţilor, evenimentul încheindu-se cu „Gala Minorităţilor Naţionale”, un spectacol folcloric al obiceiurilor şi tradiţiilor. Pe 20 decembrie va fi organizat „Ignatul”, eveniment ce prezintă ritualul preparării produselor tradiţionale din carne de porc şi „Împodobirea Pomului de Crăciun”, la care vor fi cooptaţi să participe trecătorii, în special copiii. Finalul de an este dedicat spectacolelor.
În perioada 21-22 decembrie, la trei monumente istorice din oraş vor avea loc trei spectacole de sunet şi lumină pe muzică rock, electro, hip-hop, sub genericul „GalaTz de iarnă”. În ajun de Crăciun vor avea loc o expoziţie de produse din turtă dulce, un „Târg de produse apicole” şi „Crăciunul Inimilor”, un spectacol de colinde tradiţionale, la care vor participa peste 200 de colindători. Pe 26 decembrie e programat un „Concert de muzică clasică”, iar pe 27 decembrie un „Festival al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă”.
Uriah Heep, Nazareth, Animals sau Foreigner?
Pe 29 decembrie este programat un mega spectacol de rock-n-roll, intitulat „Rock la Dunăre”. Edilii încearcă să aducă, pe lângă 2-3 trupe importante de rock din ţară şi o trupă de primă mărime, printre cele vizate fiind Uriah Heep, Nazareth, Animals sau Foreigner. După concertul de pe 30 decembrie este programat un alt concert, dedicat pasionaţilor de etno jazz fusion, pop rock, muzică brass band şi percuţie. Pe 31 decembrie e programat un mega- concert de revelion, care va avea loc la Sala Sporturilor.