18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialGălăţenii construiesc nave pentru Angola

Gălăţenii construiesc nave pentru Angola

„Nzinga Mbandi” este o navă specială pentru pescuit, inspecţie şi supraveghere.

 

La Şantierul Naval „Damen” din Galaţi a avut loc lansarea la apă a navei de pescuit, inspecţie şi supraveghere „Nzinga Mbandi”, a doua dintr-un contract de trei nave construite pentru Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Pescuitului din Angola.

„Nzinga Mbandi” are o lungime de 62 de metri şi o lăţime de aproape zece metri. Poate atinge o viteză de 17 noduri, adică 32 km/h. Echipajul navei, format din 45 de persoane, beneficiază de cele mai bune condiţii, având la dispoziţie inclusiv o sală de tratamente medicale în caz de necesitate. Nava va fi folosită de Ministerul Agriculturii din Angola pentru a combate braconajul în zona coastelor Atlanticului, unde operează mai multe companii olandeze. În plus, vasul este dotat cu un sistem Monicap pentru inspecţia activităţilor de pescuit în apele locale şi se conectează la VMS, sistemul de supraveghere a vaselor prin satelit.

Două dintre cele trei nave se construiesc în colaborare cu Şantierul Naval „Damen” Gorinchem, de asemenea membru al Grupului „Damen”. Şantierul din Gorinchem asigură proiectarea şi principalele echipamente, urmând ca navele să fie construite şi finalizate la Galaţi. „Construirea în România a unei astfel de nave reprezintă un semnal foarte clar al integrării în structurile europene, indicând totodată înalta apreciere a standardelor de construcţie atinse în şantierul gălăţean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Şantierului „Damen” Galaţi, Corina Pârvu. Şantierul Naval Damen a amânat de trei ori lansarea acestei nave din cauza sloiurilor de gheaţă care au blocat Dunărea. Prima navă din seria de trei, „Ngolla Kiluange”, a fost lansată anul trecut pe 9 decembrie, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului angolez al Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Pescuitului, dar şi a consulului Angolei în Olanda.  

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă