17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialGălăţeanul care colaborează cu NASA ridică un balon la graniţa dintre atmosferă...

Gălăţeanul care colaborează cu NASA ridică un balon la graniţa dintre atmosferă şi spaţiul cosmic

Florin Mingireanu, un gălăţean de 29 de ani care este colaborator al NASA şi cercetător ştiinţific în cadrul Agenţiei Spaţiale Române, pregăteşte un expe­riment interesant, de cercetare cu ajutorul unui „laborator” cu echipamente aflate într-o nacelă a zonei de la limita dintre atmosfera terestră şi spaţiul cosmic. Experimentul va consta în lansarea unui balon de mare altitudine ce va duce o nacelă cu echipamente până la altitudinea de 40.000 de metri.

Vineri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN), unde funcţionează şi Observatorul Astronomic de la Galaţi, va avea loc conferinţa ştiinţifică „Zbor la graniţa dintre noi şi cosmos”, în cadrul căreia Florin Mingireanu va prezenta experimentul programat pentru vara acestui an. Potrivit purtătorului de cuvânt al CMSN Galaţi, acest experiment va fi realizat în cadrul unui parteneriat încheiat între Agenţia Spaţială Română, Observatorul Astronomic de la Galaţi şi revista „Ştiinţă şi Tehnică” şi care are drept scop lansarea unui balon meteorologic de mare altitudine pentru realizarea unor experimente specializate propuse de cititorii revistei „Ştiinţă şi Tehnică”, precum şi de către o echipă de elevi şi studenţi pasionaţi de astronomie.

„Experimentul practic, cu balonul de mare altitudine va avea loc anul acesta la Buzău. La Galaţi organizăm o conferinţă de promovare a acţiunii noastre în care voi explica celor prezenţi ce domenii putem cerceta cu această metodă. Un balon de mare altitudine este realizat din latex şi umplut cu heliu, putând ridica până la altitudini între 35 şi 40 km, la li­mita atmosferă-cosmos, sarcini utile de câteva kilograme. La atingerea altitudinii maxime, balonul se sparge, cutia cu echipamente, respectiv nacela, revenind la sol cu ajutorul unei paraşute. Temperatura în exteriorul nacelei va atinge minus 60 de grade Celsius, iar în interiorul nacelei temperatura nu va coborî mai jos de minus 20 de grade Celsius. La altitudinea maximă, balonul se afla deasupra a 99% din atmosfera terestră, presiunea atmosferică fiind de 1/1000 din presiunea atmosferică normală de la sol. Practic, mediul respectiv plasează balonul în «apropierea cosmosului», condiţiile exterioare fiind foarte apropiate de cele din spaţiul cosmic,” a declarat Florin Mingireanu.

Măsurători la „marginea” cerului

Acest experiment la altitudinea de 40.000 de metri continuă unul asemănător realizat în cursul anului trecut, în cadrul căruia s-a reuşit atingerea unei altitudini de 35.300 metri.

În cadrul conferinţei de vineri vor fi prezentate materiale foto şi video capturate la cercetările de anul trecut. Potrivit lui Ovidiu Tercu, muzeograf şi coordonator al Observatorului Astronomic din cadrul CMSN Galaţi, experimentele din vara acestui an pot cuprinde următoarele domenii de cercetare: măsurarea parametrilor atmosferici, măsurarea radiaţiilor cosmice, măsurarea nivelului UV (radiaţii ultraviolete), măsurarea unor componente chimice existente în atmosfera superioară,
determinarea nivelului de ozon etc.

La 25 de ani, colaborator al NASA

Florin Mingireanu este un tânăr din Galaţi, pasionat de cercetările spaţiale şi care a reuşit să obţină rezultate de excepţie.

El a devenit celebru din 1999, când, fiind elev la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, a participat la programul de iniţiere în tehnologia aerospaţială „Forum Eurisy” şi la concursul internaţional de inginerie organizat de Utah State University. Lucrările sale l-au convins pe directorul laboratorului „Utah Space Dynamics” să îi asigure o bursă de cercetare la Caltech, SUA, în domeniul astrofizicii teoretice. Apoi a absolvit Louisiana State University, cu specializarea Fizică, subspecializarea Astronomie. La 25 de ani a devenit colaborator al NASA şi doctorand la „Center for Computation and Technology” din Louisiana.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă