Dacă pe la începutul anilor 2000 primăvara şi toamna nu exista săptămână fără să auzi de o prezentare de modă a unui designer român, criza, dar şi intrarea unor mărci de renume de pret-a-porter pe piaţa românească au restrâns extrem de mult aria prezentărilor.
O constantă a ultimilor ani în materie de modă românească s-a numit Avanpremiere, un eveniment la care Alin Gălăţescu, organizatorul acestei gale, a încercat să grupeze designeri români, în special debutanţi sau tineri lansaţi nu de mult timp pe piaţă. La Gala Avanpremiere din această primăvară, desfăşurată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, s-au anunţat în premieră cele mai noi propuneri ale designerilor români pentru sezonul toamnă-iarnă 2011-2012. Pe podium şi-au prezentat creaţiile opt designeri, atât nume consacrate, cât şi debutanţi: Iris Şerban, Andreea Tincu & Sense, Vika Gorenco, Bianca Popp, Anca & Silvia Negulescu şi Rhea Costa. Cele două debuturi au fost Sandra Chira, Timişoara, şi „Rue des Trucs (Simona Semen & Alina Buzilă, Iaşi).
Andreea Tincu & Sense şi-a intitulat colecţia „The order of the book” şi a spus o poveste bazată pe contraste – masculin/feminin, gotic/modern, suprafeţe plate/volume. Liniile clare de construcţie au fost subliniate cromatic de două culori dominante, alb şi negru. O poveste care trimite cu gândul la lumea cavalerilor teutoni şi legile ei nescrise.
„Fade to black”, colecţia Anca & Silvia Negulescu, a vizat o siluetă feminină şi dură în acelaşi timp, cu nuanţe metalizate, pliseuri şi volumetrii experimentale.
Rhea Costa şi-a prezentat încă din titlu, „50.60″ zona de inspiraţie, venind cu o colecţie extrem de feminină în care a combinat stofa cu mătasea, culori neutre alăturate nuanţelor puternice de grena, mov, roşu şi ciclamen.
O colecţie interesantă a fost „Nomad”, aparţinând Biancăi Popp, cu haine stratificate, multifuncţionale, în culori calde şi în combinaţii ce pot crea uneori senzaţia de antisocial. Materialele sunt moi, învăluind corpul într-un bănuit confort şi subliniind plăcerea drumului, a descoperirii de noi teritorii ca spaţii culturale.
Colecţia „Rue des Trucs” aparţinând unor designeri debutanţi, din Iaşi, explo-
rează descoperirea frumuseţii în simplitate, îmbinând elemente de androginism cu linii pure şi detalii elaborate.
Vika Gorenco şi-a intitulat colecţia „Esenţe de Paradis”. Descoperirea sinelui este simbolizată atât prin culoare, cât şi prin utilizarea tricotajului şi a accesoriilor din lemn. Trasee ascendente sau descendente compuse din structuri împletite, înnodate, croşetate semnifică trepte de dezvoltare spirituală în accepţiunea autoarei.
Iris Şerban a venit pe podium cu o colecţie rafinată, cu brodeii elaborate şi bine amplasate în economia ansamblului. „Swan” by Iris Şerban este un dialog între actul asumării unei vestimentaţii şi lumea de vis în care-ţi doreşti să-l însoţeşti pe creatorul lor.
„Organic Flow”, a Sandrei Chira, combină volume asimetrice cu elemente geometrice şi contrastul mat-transparent, subliniind deosebirea dintre interior şi exterior în toate formele ei.