Un general chinez a divulgat pe Youtube o serie de informaţii secrete despre mai multe cazuri de spionaj, informează Associated Press.
Unul dintre acestea este cel al fostului ambasador chinez în Coreea de Sud, Li Bin, care a oferit informaţii secrete statului sud-korean şi compromis poziţia Chinei în discuţiile privind dezarmarea nucleară a Coreei de Nord. Informaţiile au fost prea jenante pentru a le face publice, de aceea ambasadorului i-au fost aduse acuzaţii de corupţie.
„Unde s-a mai pomenit în lume ca un ambasadorul unei naţiuni să fie spionul altei ţări?”, a spus generalul chinez, Jin Yinan.
Un caz similar este cel al fostului şef al Programului Nuclear Chinez, Kang Rixin, care a fost închis pe viaţă sub acuzaţia de corupţie. Jin a afirmat că Rixin a oferit informaţii despre programul civil nuclear al Chinei unei alte ţări pe care nu a identificat-o, dar cazul a fost considerat ca fiind mult prea sensibil pentru a fi făcut public.
Printre informaţiile scurse pe internet se află şi detalii despre Tong Daning, un oficial al Fondului de Asigurări Sociale, care a fost executat în 2006 după ce a fost acuzat de spionaj în favoarea Taiwanului. Jin a afirmat că Tong a oferit informaţii despre regimul valutar al Chinei, ceea ce i-a permis statului rival să evite pierderile masive din cauza ratelor schimbului valutar.
Înregistrarea filmului pare să fi fost oficială. Prezentarea lui Jin, completată cu slide-uri explicative, este tipică pentru modul în care asemenea cazuri sunt discutate în cadrul sesiunilor private şi reprezintă un avertisment pentru membrii Partidului Comunist de a nu fi angrenaţi în cazuri de corupţie şi spionaj.
Filmul a fost postat pe multe site-uri chinezeşti. Deşi a fost şters din majoritatea locaţiilor, fişiere audio, imagini şi transcrieri ale celor spuse de către Jin Yinan au rămas pe internet şi sunt disponibile pentru foarte mulţi utilizatori din China şi din lume.
Nu se cunoaşte cu exactitate data la care filmul a fost postat, iar Ministerul Apărării din China nu a dorit să facă nici o lămurire.
Deşi chinezii sunt mari amatori de site-uri de socializare, YouTube şi Facebook sunt blocate în interiorul ţării, iar echivalentele lor chinezeşti sunt obligate să cerceteze şi să elimine orice conţinuturi care au conotaţii politice nedorite.