Fostul vicepremier Gabriel Oprea este audiat, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în dosarul legat de cheltuirea fondurilor Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).
La ieșirea din sediul DNA, Gabriel Oprea a declarat că se consideră nevinovat și că și-a făcut datoria.
„Nu am cerut niciodată antemergător, am avut ceea ce au avut toţi miniştrii de interne, în baza unui plan de măsuri din anul 2000. În ceea ce priveşte maşina de la DIPI v-am mai spus… au fost achiziţionate peste 5.000 de maşini. Erau necesare în Ministerul de Interne. Vedeţi contextul de securitate. (…) Mi-am făcut datoria, sunt nevinovat. Răspund tot timpul chemărilor procurorilor”, a spus fostul vicepremier.
Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu, după ce, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul șefilor DIPI, Gheorghe Nicolae și Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Serviciului și a aprobat cumpărarea unei mașini Audi A8, ”în scopul declarat al protecției demnitarilor”, arată procurorii anticorupție.
Citește și: Gabriel Oprea este urmărit penal în dosarul legat de cheltuirea fondurilor DIPI
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, conform DNA.
Denunţători în acest caz sunt trei ofiţeri din MAI a căror identitate este protejată de procurorii DNA. Ofițerii l-ar fi dat de gol pe Oprea că a folosit banii ministerului, mai exact, de bugetul serviciului de informații DIPI, pentru o mașină de lux și o cabină de duș cu hidromasaj. Potrivit fostului vicepremier, acuzațiile sunt nefondate.
În dosarul corupției de la DIPI, fostul șef Gheorghe Nicolae este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și de deturnare de fonduri ( mai multe fapte), iar alți trei foști șefi sunt cercetați penal.
Citește și: Prima ședință după retragerea lui Gabriel Oprea. UNPR șantajează PSD
Fostul șef UNPR mai este cercetat în dosarul coloanelor oficiale, în care este acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere, dar și pentru încheierea unui protocol cu procurorul general al României, pentru ca și Tiberiu Nițu să beneficieze nelegal de coloane oficiale.