5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialGabor Kerekes, suspectat de spionaj, a parasit Romania

Gabor Kerekes, suspectat de spionaj, a parasit Romania

Gabor Kerekes, vicepresedintele UDMR, implicat in protejarea lui Stamen Stantchev, seful retelei de spionaj arestat preventiv, a parasit Romania. El isi ingrijeste sanatatea in Ungaria. Nici Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat de la MEC, implicat in acelasi scandal, nu raspunde la telefon. Din cele peste 350 de convorbiri telefonice interceptate de SRI si declasificate pana ieri, rezulta implicarea a peste 40 de persoane: ministri, secretari de stat, membri ai comisiilor de privatizare, sefi de sindicate, oameni importanti din partide si din mediul de afaceri, care vor fi audiati de procurori in scandalul de spionaj.

Intre cei implicati in reteaua de spionaj coordonata de arestatii preventiv Stamen Stantchev si Vadim Benyatov s-ar afla si alti membri ai conducerii UDMR, in afara de ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, se sustine in referatul procurorilor de prelungire a arestarilor preventive, judecat ieri de Curtea de Apel Bucuresti. Intr-una dintre convorbirile sale telefonice, Stantchev afirma ca are „o relatie buna cu partidul maghiarilor”, iar pe vicepresedintele acestui partid, Gabor Kerekes, l-a pus chiar sa-i verifice daca telefoanele sale sunt puse sub observatie in Romania. De asemenea, Kerekes apare si „la fila 000159” a dosarului, ca un fel de agent de influenta al aprobarii, intr-o sedinta de guvern, a textului de lege cu privire la vinderea a 8% din Petrom catre sindicatul petrolistilor condus de Liviu Luca.
Kerekes, vicepresedintele UDMR responsabil cu problemele economice, nu raspundea ieri la telefon si nimeni nu voia sa dea relatii despre el. Daca in urma cu cateva zile conducerea UDMR se inghesuia sa sustina nevinovatia ministrului Nagy, ieri Marko Bella, presedintele UDMR, a refuzat sa comenteze implicarea in scandalul de spionaj a lui Kerekes, pasand responsabilitatea asupra lui Tockacs Csaba, „ca el este seful lui pe linie de partid”. Dupa insistente, Csaba a confirmat faptul ca vicepresedintele Kerekes nu mai este in Romania, dar a sustinut ca este grav bolnav si se trateaza intr-un spital din Ungaria. „Pana acum, nu am luat nicio decizie si ii sustinem pana cand vom lua o alta hotarare”, ne-a declarat Csaba.

Secretarul de stat Alesandru s-a dat la fund

Nici fostul secretar de stat la MEC Dan Victor Alesandru nu a raspuns, ieri, la telefon. Alesandru a fost numit secretar de stat la MEC de catre Partidul Conservator in ianuarie 2005 si demis de premierul Calin Popescu Tariceanu doar dupa cateva luni, deoarece a fost implicat in favorizarea unei firme unde el avea actiuni. In scandalul de spionaj, numele lui Alesandru este vehiculat tot ca agent de influenta in obtinerea hotararii de guvern pentru preluarea a 8% din Petrom de catre sindicatul petrolistilor condus de Liviu Luca. „In data de 28.06.2005, Stamen Stantchev i-a comunicat lui Michal Susak ca s-a intalnit cu secretarul de stat in MEC Dan Victor Alesandru, de la care a aflat… ca obtinuse deja aprobarile necesare de la alte ministere”, sustin procurorii in documente. Nici Liviu Luca, presedintele sindicatului de la Petrom, nu va fi ocolit de catre procurori. Un alt secretar de stat care va fi audiat de procurori este Florin Bejan de la Ministerul Comunicatiilor, despre care Stantchev spunea ca le va sustine interesele in obtinerea unor contracte de privatizare sau consultanta la societatile Radiocomunicatii, Posta Romana sau pentru listarea la bursa a Romtelecom. Impotriva lui Florin Bejan nu a fost lansata nicio acuzatie pana in prezent.

Ministrii vor fi audiati dupa desecretizarile tuturor interceptarilor

Ex-ministrul Economiei, Codrut Seres, si ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, urmeaza sa fie audiati de catre anchetatori dupa ce se vor transcrie, autoriza si declasifica toate convorbirile telefonice, interceptarile de e-mail si de SMS-uri, sustin surse judiciare. Parchetul si-a manifestat dorinta de a-i pune sub acuzare pentru complicitate la tradarea secretelor economice care au pus in pericol siguranta nationala. Pana in prezent, Seres si Nagy au sustinut sus si tare ca s-au intalnit cu Stantchev doar in cadru oficial, adica la minister. Din noile probe, facute ieri publice, rezulta ca Seres si Nagy, ca si consilierii lor, Mucea si Donciu, s-au intalnit cu capii retelei de spionaj Stantchev si Benyatov atat la localuri din tara, cat si in strainatate, respectiv in Austria sau Turcia. Potrivit noilor probe, „tradarea secretelor” s-a facut pentru obtinerea unor avantaje materiale. Singurele capete de probe in acest sens prezentate de procurori pana acum le reprezinta cele 16 extrase de cont de la o banca austriaca al carui titular este Mihai Radu Donciu, consilierul ministrului Nagy, arestat preventiv.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă