15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialG20: Un trilion de dolari pentru relansare

G20: Un trilion de dolari pentru relansare

» Liderii G20 au ajuns ieri la un consens asupra unui plan de relansare a economiei si comertului pe plan global in valoare de un trilion de dolari.

» Exista si un acord asupra necesitatii unei reglementari si supravegheri mai stricte a institutiilor financiare, a fondurilor speculative si a paradisurilor fiscale, mai putin asupra publicarii unei liste a tarilor care nu se conformeaza regulilor.

Liderii economiilor celor mai dezvoltate si emergente, care controleaza 80% din economia mondiala, au ajuns la un consens in privinta cresterii de trei ori, pana la 750 de miliarde de dolari, a resurselor de care dispune Fondul Monetar International (FMI) pentru ajutarea tarilor cel mai grav afectate de criza economica mondiala, facand din aceasta institutie centrul de greutate al reactiei la criza. La nevoie, FMI va putea sa imprumute bani de pe pietele financiare internationale, luandu-se in discutie si posibilitatea vanzarii unei parti din rezervele sale in aur, ceea ce ar mari si mai mult resursele de cash disponibile, au declarat surse apropiate lucrarilor Summitului G20 de la Londra. Alte aproximativ 250 miliarde dolari constituie pachetul financiar pentru relansarea si sustinerea comertului global.

S-a convenit si asupra crearii unui Consiliu pentru Stabilitate Financiara, revitalizandu-se un organism deja existent, Forumul pentru Stabilitate Financiara, care va colabora cu FMI pentru a identifica riscurile economice si financiare, precum si masurile necesare pentru contracararea acestor riscuri.
Pentru prima data se prevede o reglementare a fondurilor speculative. O alta masura asupra careia a existat un consens a fost limitarea la nivel mondial a bonusurilor care pot fi acordate bancherilor. In principiu, exista un acord si cu privire la reglementarea paradisurilor fiscale, modul in care se va realiza acest lucru ramanand insa vag. In timp ce Franta si Germania au fost categorice in a cere alcatuirea si publicarea unei liste a tarilor care nu se conformeaza regulilor de transparenta mondiale, China, care are in administrare doua astfel de paradisuri fiscale, Hong Kong si Macao, a ridicat obiectii legate de legitimitatea celor care ar intocmi astfel de liste si de oportunitatea publicarii ei.

Expertii au apreciat propunerile avansate la Summitul G20 drept un pas pozitiv, avertizand insa ca, in situatia actuala, rapiditatea implementarii lor este cruciala. "Problema-cheie acum este implementarea. Guvernele (statelor din) G20 trebuie sa actioneze rapid pentru a furniza aceste finantari companiilor care au urgent nevoie de ele. Masurile trebuie sa fie, de asemenea, o parte dintr-un pachet mai larg, pentru evitarea protectionismului si incheierea rundei de la Doha (de liberalizare a comertului mondial – n.r.), care va stimula cresterea comertului. Punctul-cheie acum este progresul in runda de la Doha", a explicat Eoin O’Malley, consilier pe probleme de comert international la BusinessEurope, cel mai important grup de afaceri european.

» Resetare reusita
Prima intalnire intre presedintele SUA, Barack Obama, si presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a fost "mai mult decat o luare de contact", cei doi "stabilind un program foarte ambitios pentru relatiile ruso-americane", a apreciat un inalt reponsabil american. Prim-vicepremierul rus, Igor suvalov, a estimat ca "intalnirea nu a fost (complet) roz, dar a fost pozitiva". Aprecierile sunt justificate de comunicatul intrevederii, care arata dorinta ambilor lideri de a lasa in urma tensiunile din relatiile Bush-Putin. Cel mai important succes al intrevederii  il constituie reluarea negocierilor interguvernamentale pentru un nou tratat de reducere si limitare a arsenalelor strategice ofensive, care sa inlocuiasca Acordul START-1, ce expira in decembrie. De asemenea, Medvedev a fost de acord sa intensifice presiunile asupra Iranului pentru renuntarea la programul nuclear.

In schimb, SUA au facut un pas inapoi in privinta proiectului de extindere a scutului antiracheta in Europa de Est, proiect perceput ca o amenintare de catre Moscova. Cei doi au discutat "noi posibilitati pentru o cooperare internationala in domeniul apararii antiracheta", aceasta fiind pozitia Rusiei. "Dupa aceasta intalnire, privesc viitorul relatiilor noastre cu optimism", a conchis  Dmitri Medvedev.

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă